Mener teknologer er fremtidens rockestjerner

Tekst
Foto

Naomi Climer vil at verdens ingeniører skal bli mer som rockestjerner. Helst kvinnelige rockestjerner.

Naomi Climer vil at verdens ingeniører skal bli mer som rockestjerner. Helst kvinnelige rockestjerner.

– Mange vet ikke hva ingeniøryrket dreier seg om. De tror det handler om menn i svette maskinrom. Jeg vil øke yrkets status. Ingeniører må bli mer som rockestjerner.

Fakta: Naomi Climer

Alder 51

Sivilstatus Gift, en stedatter

Utdannelse Bachelor i kjemi ved Imperial College, London, ingeniørlærling i BBC.

Bakgrunn Ingeniør i medie- og kommunikasjonsbransjen drøyt 30 år.

Aktuell Første kvinnelige leder av Institution of Engineering and Technology, en av verdens største organisasjoner for ingeniører. Climers mål er å få flere kvinner inn i faget.

Naomi Climer er leder for Institution of Engineering and Technology (IET), en av verdens største organisasjoner for ingeniører og teknologer, med over 167.000 medlemmer i 127 land. Climer, som er London-baserte­ IETs første kvinnelige president, fortsetter:

– Vi mangler ingeniører for fremtiden, verden over. Vi skal hanskes med klima­endringer, eldrebølge og befolkningsvekst. Og vi har mulig­heter med ny teknologi som tingenes internett og smarte­ digitale løsninger. Men hvis vi bare rekrutterer fra den mannlige delen av befolkningen for å utvikle disse teknologiene, taper alle.

Climer snakker på telefon fra hjemmekontoret med utsikt til Themsen, like ved Tower Bridge. Stemmen er blid, men budskapet strengt.

– Da jeg begynte som ingeniør for over 30 år siden, var det rundt ni prosent kvinner i yrket i Storbritannia. Dette­ har ikke endret seg, så nå er det slutt på tålmodigheten.