– Norsk idrett er ikke til for å skape toppidrettsutøvere

Tekst
Foto
Ullevaal stadion

Idrettspresident Tom Tvedt har sluttet å fly stående til Kina. Det blir reiseregninger likevel.

Idrettspresident Tom Tvedt har sluttet å fly stående til Kina. Det blir reiseregninger likevel.

Neida. Han sa ikke I have a dream. Det finnes grenser for eksalterte utbrudd, selv for Tom Tvedt (48). Men på Lille­hammer, en stadig slumrende olympisk vulkan, erklærte­ han at I have my personal dream. Kongen satt rett foran ham. IOC-president T. Bach – tysk jurist og tidligere­ olympisk florettfekter – glødet slik bare en tysk jurist kan. Det skjedde i de dager, tidligere i vinter, da Lillehammer var åsted for Ungdoms-OL.

– Så sa jeg: One game, one flame. We will change the world.

Fakta: Tom Tvedt

Født 31. januar 1968.

Sivilstatus Kjæreste med Ap-politiker Kjersti Stenseng, skilt, far til Thomas og Lotte.

Stilling President i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF).

Bakgrunn Salgssjef hos Stavanger Rørhandel og Tybring-Gjedde. Ordfører i Randaberg, fylkesordfører i Rogaland (Ap). Håndballspiller, 23 landskamper.

Aktuell Manglende åpenhet rundt penge­bruken i NIF er blitt belyst, først av VG. Skal i nytt møte hos kulturministeren mandag.

Han uttaler ordene langsomt, med vekt. Enten må jorden ha bevet. Eller tusener må ha grått og jublet. Etterklangen av en revolusjonær og frigjørende tanke dundrer inn i bevissthetens søvngjengeri.

– Hør: I dag tenner vi flammen, den brenner i 16 dager. Så er det shut down. Vi venter 14 dager, så tenner vi ilden igjen. Men med «lighter». Hva er det for likeverdsprinsipp?

Når De olympiske leker og De paralympiske leker en gang i fremtiden blir arrangert i Norge, vil de være innfiltret i hverandre; smeltet sammen, på samme sted, etter hverandre, men i samme tidsperiode. Da har Tvedts forbløffende klare, enkle og vakre idé blitt virkelighet.