«Alt dette spektakulære og monumentale byggeriet, det er noe jeg hater»

Tekst
Foto
Briskeby

Fredrik Torp har hele livet tegnet bygg som ikke skulle bli for voldsomme. Men når Nasjonalgalleriet utraderes vil han ikke beherske seg.

Fredrik Torp har hele livet tegnet bygg som ikke skulle bli for voldsomme. Men når Nasjonalgalleriet utraderes vil han ikke beherske seg.

Tidlig, kald morgen. Stutte skjeggstubber. Han er sint, frådende indignert under den kritthvite, gutteaktige luggen. Selvsagt er han ytterst dannet – bevares, han kommer fra Bygdø, slik han selv uttaler det – men nå bærer han på et rødglødende, distingvert raseri. En hellig vrede. Kanskje er Fredrik Torp også sorgfull.

Nå skal tross alt nasjonens kjæreste kunstkatedral tømmes. Årelate bygget for mening og kontinuitet. Tappe­ det for sammenheng med historie og intensjon.

Fakta: Fredrik Adrian Svenning Torp

Født 24. mai 1937.

Sivilstatus Gift med Rina Elisabeth Paasche. Tilsammen fem barn.

Stilling Arkitekt og aktivist.

Bakgrunn Utdannet arkitekt ved NTH. Var med å etablere Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor, som blant annet tegnet rådhuset i Mo i Rana, politihuset på Grønland og universitets­biblioteket på Blindern.

Aktuell Slåss for at Nasjonalgalleriet skal bestå. Mandag denne uken anbefalte Statsbygg at Nasjonalgalleriet overtas av Kulturhistorisk museum.

Arkitekten flytter på kaffekopper og vannglass. Samler dem til en stor, uformelig klump. Det er både en illustrerende og en utålmodig gest. Men ikke avmakt, ikke resignasjon. Ikke ennå.

– Som regel er jeg flink til det jeg går inn for. Da har jeg en ganske kynisk seiersvilje.

78-åringen snakker om sine triumfer som regatta­seiler i Dublin og i Oslo midt på 1950-tallet, men selvkarakteristikken funger også utmerket som en omramming av personligheten. Og av den aktuelle kultur­kampen. Han uttaler kynisk med distinkt k-lyd, som i kykkeliky eller i Kygo, ikke med kj-lyd. Det låter stramt og rent. Arkaisk. Som språk fra en svunnen tid. «Game of Thrones» på purt riksmål. K-y-n-i-s-k.