«Bulldog» versus Volkswagen

Tekst
Foto
Berlin

Han kalles «USAs tøffeste advokat». Nå vil Michael Hausfeld ha med nordmenn på råkjør mot Volkswagen.

Han kalles «USAs tøffeste advokat». Nå vil Michael Hausfeld ha med nordmenn på råkjør mot Volkswagen.

– Volkswagen skapte sin egen perfekte storm. Først førte de kundene bak lyset for egen vinnings skyld. Da de ble tatt, prøvde de å bagatellisere konsekvensene, villede og nedverdige lojale kunder. Det er skammelig!

Michael Hausfeld lener seg frem i en hvit skinnstol. Få vil nok gjette at den lille 70-åringen i litt for stor dress, med en mild, dempet stemme og en sløyfe i alle regnbuens farger, er blant verdens mest fryktede jurister. ­Playboy har kalt ham «USAs tøffeste advokat». Sports­kanalen ESPN kaller ham «den mektigste mannen i amerikansk idrett». En nådeløs «bulldog» som har gått i strupen på Exxon, Microsoft, Barclays, Monsanto, Texaco,­ NFL, Japan, det sveitsiske bankvesenet – you name it.

Fakta: Michael Hausfeld

Alder 70

Stilling Grunnlegger og leder av advokat­firmaet Hausfeld Global Litigation Solutions.

Bakgrunn Utdannet jurist fra George Washington University i 1969. Studerte også russisk og statsvitenskap.

Aktuell Organiserer europeisk gruppesøksmål mot Volkswagen.

Nå har Michael Hausfeld uoppgjorte forretninger i Tyskland. I mars sendte han et brev til Volkswagen-ledelsen og ba om et møte med konsernsjefen selv, Matthias Müller. Han vil vite hva VW gjør for å rydde­ opp i «Dieselgate», diskutere reparasjonene og ha garantier for at dette ikke skjer igjen. Og kanskje viktigst: Han vil vite hvorfor europeiske bileiere ikke får samme kompensasjon som amerikanerne. VW avslo høflig møtet.

– De kan enten gjøre dette enkelt, eller velge konfliktens vei. Jeg håper de har vett nok til å velge det første, sier Hausfeld.

Oljesøl og sexslaveri