– Å være leder i De Grønne er ikke bare-bare

Tekst
Foto

Talsperson Une Aina Bastholm (30) skjønner godt at det politiske Norge irriterer seg over Miljøpartiet De Grønne.

Talsperson Une Aina Bastholm (30) skjønner godt at det politiske Norge irriterer seg over Miljøpartiet De Grønne.

– Det å være leder i De Grønne er ikke bare-bare. Vi ønsker å ha ledere, men samtidig er vi skeptiske fordi vi har en grunnleggende makt- og hierarkiskepsis, sier Une Aina Bastholm.

Den nyvalgte talspersonen i Miljøpartiet De Grønne (MDG) skal lede et parti som ifølge ferske målinger ­ligger under sperregrensen på landsbasis.

Fakta: Une Aina Bastholm

Alder 30

Sivilstatus Singel

Aktuell Nyvalgt talsperson i Miljøpartiet De Grønne.

Bakgrunn Mastergrad i statsvitenskap fra Aberystwyth University i Wales. Gründer av Etikken, dagligvare­butikk for fairtrade og økologiske varer i Trondheim. Tidligere leder for Oslo MDG, og stortingsvara/rådgiver for Rasmus Hansson. Tidligere rådgiver i Naturvernforbundet, politisk rådgiver i Dyre­­vernalliansen og PRESS.

Bastholm tenker høyt rundt ­partiets landsmøte i april, som endte som det tyngst mediedekkede i ­partiets historie. Det er ikke nødvendigvis en god ting.

Talsperson Rasmus Hanssons’ beslutning om å ­holde valg av Bastholm som en forutsetning for selv å fort­sette i rollen, skapte det meste av bråket. Bastholm ble valgt, ­Hansson fikk viljen sin (og 67 ­blanke ­stemmer), men tiden etter møtet har båret preg av ­kritiske utspill om ukultur i partiets lederskap.

– Ideelt sett skal man være enige om grunnleggende ting som organisasjon – så kan mesteparten av uenigheten være politisk. Hos oss nå gjør vi ting for første gang som andre partier har gjort mange ganger før, sier Bastholm.