Hun er en godt bevart statshemmelighet

Tekst
Foto

Nina Frisak har i en halv evighet innehatt Norges viktigste embede. Men gitt svært få intervjuer. – Jeg liker meg best ute i naturen, og ikke i avisen, sier hun.

Nina Frisak har i en halv evighet innehatt Norges viktigste embede. Men gitt svært få intervjuer. – Jeg liker meg best ute i naturen, og ikke i avisen, sier hun.

Lofoten, det var den fine sommeren der nord. Nina Frisak vandrer hvert år opp på disse fjellene, puster dypt inn den glassklare luften, finner fotfeste på den gamle steinen som ranker seg rett opp av det salte havet og nesten helt inn i himmelen. Der angen av salt tang møter vindtørret mose. Denne julidagen er hun på Vestvågøy, lett bris fra nordvest, 11° C. Blå feriehimmel, topografien et eventyr uten ende. Gode, inngåtte fjellstøvler. Det er blitt ettermiddag i Nord-Norge, endelig bærer det mot toppen. Så ringer telefonen. Og det strømmer inn tekstmeldinger, ufattelig mange.

Fakta: Nina Frisak

Født 28. november 1950.

Silvilstatus Gift. Ett barn, et barnebarn.

Stilling Regjeringsråd ved Statsministerens kontor siden 2001.

Bakgrunn Cand. jur. fra UiO. Studier ved LSE og Kings College. Tidligere høyesterettsdommer.

Aktuell Blir pensjonist fra 1. juli. Nye – og foreløpig hemmelige – oppgaver venter.

Få mennesker i Norge er i større grad enn henne mentalt forberedt på at noe alltid kan skje. Noe uforutsett.

Men dette er mørkere enn vinternatten.

– Jeg forstod at jeg straks måtte komme meg til Oslo, en bombe hadde gått av i regjeringskvartalet. Kontoret – Statsministerens kontor – var operativt til tross for bomben.

Stemmen brister litt. Vil ikke bære vekten av ordene. Hun sier at 22. juli klarer hun fremdeles nesten ikke å snakke om.