– Sommeren har vært barsk

Tekst
Foto

Guri Hjeltnes, historiker og direktør for Holocaust-senteret, mener at denne sommeren har vært riktig fryktelig.

Guri Hjeltnes, historiker og direktør for Holocaust-senteret, mener at denne sommeren har vært riktig fryktelig.

Hun har så mange forskrekkelige – og helt nye – bilder i hodet. Den gamle presten i en forstad til Rouen som ble drept i sin egen kirke. Lastebilen som pløyde­ seg gjennom folkemengden på strandpromenaden i Nice. Brussel. Istanbul. Ansbach, München og flere andre steder i Tyskland. Guri Hjeltnes sier det har vært en forferdelig, rystende og deprimerende sommer. Terroren lever. Formørket, blindt, avstumpet.

Fakta: Guri Hjeltnes

Født 23. oktober 1953, Stavanger.

Sivilstatus Gift med Bernt Hagtvet, to barn.

Stilling Direktør for Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, professor II på BI.

Bakgrunn Journalist, historiker, forfatter, dr.philos. (på bøkene om krigsseilerne), professor og prorektor ved BI, medlem av 22. juli-kommisjonen.

Aktuell Årets Anders Jahres kulturpris går til Hjeltnes, forfatter Jon Michelet, skuespiller Helge Jordal og Bård Rasmussen ved museumsskipet «Hestmanden», for deres arbeid med krigsseilerne.

– Sommeren har vært barsk. Den ideologiske og aktivistiske innflytelse IS har på enkeltindivider og nettverk i Europa, skremmer. Gjennomslagskraften er nedslående og utrolig tankevekkende.

Hun sier først at nå er man ikke trygg noen steder. Straks tar hun seg i det. For hun vil ikke bidra til frykt­spiralen, hun føler seg jo absolutt trygg i Oslo. Hun himler: Og så er det jo valgkamp i USA. Og klarer med samme mine også å uttrykke at dette ikke er det minste morsomt.

Guri Hjeltnes vokste opp i et hjem der jordsmonn og nyttevekster var like selvsagte grunnelementer som nynorsk, vestnorsk flid, nøysomhet og boklig næring. Hun skarrer bløtt, et hørbart resultat av det språklige stevnemøtet mellom vestlandske slekter og oppveksten «i skogkanten i Bærum».

Gartneriet hun vokste opp i, lå så langt fra folk at hun kjente bare ett barn før hun begynte på skolen: Liv Arnesen.