– Picasso tok på seg masker, kledde seg ut og spilte fotball med oss

Tekst
Foto
Røros/Oslo

Han lekte med Picasso som barn og ble ytringsaktivist i Tyrkia som pensjonist. Nå har forfatter og arkeolog Eugene Schoulgin omsider vendt hjem.

Han lekte med Picasso som barn og ble ytringsaktivist i Tyrkia som pensjonist. Nå har forfatter og arkeolog Eugene Schoulgin omsider vendt hjem.

– Ja! Erdoğan er en diktator, roper visepresident Eugene Schoulgin i Pen International til journalistene utenfor Utenriksdepartementets glassbygning ved Victoria terrasse tirsdag denne uken.

Han presser seg inn i den tette sirkelen med pressegeneral, rektor, forlegger og redaktørforeningsleder, som sammen med Shoulgin nettopp har vært i møte med utenriksminister Børge Brende. Journalistene vil ha svar på om den tyrkiske presidenten kan kalles en diktator, ettersom han den siste uken har sparket over 1500 akademikere, fengslet 48 journalister og stengt over hundre medier.

Fakta: Eugene Schoulgin

Alder 75 år.

Sivilstatus Enslig.

Stilling Forfatter og visepresident i Pen International.

Aktuell Har vært observatør i 300 retts­saker i Tyrkia. Ga ifjor ut romanen «Av en annen verden», med ytrings­situasjonen i Tyrkia som bakteppet.

Bakgrunn Utdannet arkeolog, har skrevet ni romaner og novelle­samlinger, nominert til Nordisk råds litteraturpris i 1984, engasjert seg i forfulgte forfattere siden 1995.

– Eeeeh … sier leder Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

– Tror ikke jeg uttaler meg om det, sier rektor for Høgskolen i Oslo, Curt Rice.

– Vi bør ikke sette merkelapper, legger Løken Stavrum til.