Uvenn med Facebook

Tekst
Foto
Hamburg

Jusstudenten Max Schrems (28) saksøkte Facebook og vant i retten. – En av de største mytene innen personvern er at du selv er ansvarlig og kan handle, sier han.

Jusstudenten Max Schrems (28) saksøkte Facebook og vant i retten. – En av de største mytene innen personvern er at du selv er ansvarlig og kan handle, sier han.

Rett før sommerferien våknet den østerrikske jusstudenten Max Schrems opp til en oppsiktsvekkende nyhet: Amerikanske myndigheter henvendte seg til Irlands High Court for å bli part i 28-åringens pågående søksmål mot Facebook.

Fakta: Dette er saken

Max Schrems (28) var jusstudenten som ble verdenskjent da han for fem år siden ba Facebook om innsyn i informasjonen som selskapet hadde lagret om ham. I posten mottok han 1222 sider, der det fremgikk at Facebook satt på mye mer enn han var klar over.

Schrems saksøkte Facebook for brudd på europeisk lov. Ifjor høst vant han mot Facebook i EU-domstolen. Det førte til at regelverket som utgjorde grunnlaget for all datautveksling mellom Europa og USA – Safe Harbor - ble erklært ugyldig.

Etter flere måneder med forhandlinger måtte Europa og USA enes om et nytt sett med regler - Privacy Shield – som gjelder fra 1. august i år.

Schrems er involvert i flere søksmål mot Facebook som problematiserer personvernrelaterte, juridiske problemstillinger knyttet til virksomhetene til noen av verdens største it-kjemper.

I dag skriver Max Schrems en PhD om personvern.

Schrems var ikke helt uvant med overraskende utspill fra mektige motparter. Han formulerte raskt en offisiell uttalelse, som han la ut på nettstedet sitt «Europa versus Facebook», det digitale hovedkvarteret for angrepet på den amerikanske it-kjempen: «Dette kan bli en unik mulighet for oss. Jeg ønsker derfor amerikanske myndigheters involvering i saken velkommen. Det er en enorm sjanse til omsider å få solide svar i en offentlig rettsinstans. Jeg gleder meg veldig til å reise alle de ubehagelige spørsmålene om USAs overvåkningsprogrammer,» skrev Schrems.

Bare noen måneder tidligere hadde han vunnet en knusende seier over Facebook i EU-domstolen. Avgjørelsen fjernet hele det juridiske grunnlaget for utveksling av data mellom EU og USA – ikke bare for Facebook, men for alle amerikanske it-kjemper. Verdens største selskaper, målt i markedsverdi.

Tilbake til start