– Nordmenn har feil begrep om hva luksus er

Tekst
Foto
Nedre Slottsgate, Oslo

Carl Erik Krefting er mannen som fikk Louis Vuitton til Norge.

Carl Erik Krefting er mannen som fikk Louis Vuitton til Norge.

Denne historien begynner idet 1960-tallet er i ferd med å ebbe ut. Det er sommerdans på Ormelet. Makrellskyer, dovent surrende humler. Tjømlinger og badegjester i nyvasket og nystrøket bomullstøy, det fine gamle, hvite trehuset. Et østeuropeisk danseband i myk sommernatt.

– Det skulle etter hvert bli forhandlinger med faren. Jeg kom igjennom, og var overrasket over at han tillot det. Heldigvis stolte han på meg.

Fakta: Carl Erik Krefting

Født 8. oktober 1953

Sivilstatus Gift med Gro, tre voksne barn.

Stilling Partner i Søylen Eiendom.

Bakgrunn Cand. jur. fra UiO. Partner i advokatfirmaet Thommessen Krefting Greve Lund (i dag bare Thommessen). Etablerte Søylen Eiendom i 2004, med Hans Petter Krohnstad og Runar Vatne. Solgte ifjor datterselskapet Promenaden Property til eiendomsfondet Meyer Bergman for 5,3 milliarder kr.

Aktuell Forlater Promenaden Management – som drifter 11 eiendommer med luksusbutikker i Oslo sentrum.

I Carl Erik Kreftings ansikt leker et smil om munnen, og i øynene. Han har dette lyse, lyse håret. En gang var det visst skulderlangt, slik rockestjerner og rebeller bar det, men kanskje mer som et emblem på viljen til seier enn opprør mot en stivnet og pyntelig borgerlighet.

– Hun var 13 år, jeg var 16. Hun ble invitert av en tante og onkel med hytte på Tjøme. For at hun skulle få se hva Norge var for noe. Jeg var helt utrolig heldig. Vi holdt kontakten. Da hun var 17 år fikk hun altså lov av sin far – min tilkommende svigerfar – til å bli med meg på en rundreise i USA med Greyhound-bussene. Det var vel i 1974, ja. Vi var over hele USA, i de aller fleste statene. Det var veldig spennende.

– En dannelsesreise eller en kjærlighetsreise?