– Jeg gleder meg til å bli gammel, få den pondusen

Tekst
Foto
Oslo

Filmregissør Henrik M. Dahlsbakken (27) trekkes frem som en av de mest unge og lovende. At han kun er opptatt av film, er både trist og vakkert på samme tid, synes han.

Filmregissør Henrik M. Dahlsbakken (27) trekkes frem som en av de mest unge og lovende. At han kun er opptatt av film, er både trist og vakkert på samme tid, synes han.

– Håh, nei.

Henrik Martin Dahlsbakkens stille utbrudd kommer helt spontant, som et høflig svar på en liten uhyrlighet. Visst er det på moten å lage filmer om hvordan det er å være ung i vår tid, aller helst ved hjelp av ulike knep som får handlingen til å fremstå dokumentarisk og spontan, han har akkurat snakket om det, om håndholdte kameraer og hva som blir oppfattet som relevant i det norske filmmiljøet for tiden, hvordan en bølge av amerikansk indiefilm fra 2000-tallet fortsatt preger et flertall av filmene som blir laget i Norge, at denne typen filmer blir sett på som høykunst i dag, uten at utlegningen strengt tatt har virket bitter.

Fakta: Henrik Martin Dahlsbakken

Alder 27 år.

Sivilstatus Ugift.

Stilling Filmregissør.

Bakgrunn Fem år hos FotoKnudsen, tok film­historie ved Den norske filmskolen i Lillehammer, medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og filmvitenskap ved Falmouth University i England, har vært kino­maskinist på Cinemateket i Oslo og ved Oslo kino. Har laget en rekke kortfilmer og to spillefilmer, som han har skrevet, regissert og produsert.

Aktuell Avsluttet torsdag filmfestivalen i Haugesund med action­thrilleren «Cave».

– Selv er jeg ikke så engasjert i for eksempel unge folks følelse av forventningspress. Jeg vil heller ikke at filmene mine skal se tilfeldige og lite planlagte ut. Jeg er nesten kvalmt opptatt av skjønnhet, av vakre motiver. Jeg er gammelmodig sånn. Å filme noe ute av fokus …

– Du kunne ikke tenke deg det?

Det var uhyrligheten, antydningen om å kunne filme noe ute av fokus. Han må nesten smile bare ved tanken.