– Du trenger ikke 6,4 i snitt for å bli en god lege

Tekst
Foto
Oslo

Marit Hermansen mener at ingen kan reservere seg mot å snakke med folk. Legeforeningens president har forskrevet en egen Prøysen-doktrine.

Marit Hermansen mener at ingen kan reservere seg mot å snakke med folk. Legeforeningens president har forskrevet en egen Prøysen-doktrine.

Diagnosen er duggfrisk. Hun utstråler kjernesunnhet, tilstrekkelig søvn, mosjon, korrekte mengder doserte karbohydrater og kalsium. Den som leder landets 32.500 kranglevorne, ubehøvlede og desperate leger er selv et eksemplar utrustet med ulastelig helbred, lykksalig genetikk og tilsynelatende fullkommen selvkontroll.

Fakta: Marit Hermansen

Født: 20. mai 1964, oppvekst i Brumunddal.

Sivilstatus: Gift med Lars Stemsrud, tre barn.

Stilling: President i Den norske legeforening.

Bakgrunn: Cand. med. fra Universitet i Bergen. Spesialist i allmennmedisin. Fastlege og kommuneoverlege i Solør (permisjon). Ledet Norsk forening for allmennmedisin i fire år.

Aktuell: På mandag møter Akademikerne (der Legeforeningen er med) – sin motpart, arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, hos Riksmekleren for forsøksvis å bli enige om sykehuslegenes arbeidstid. Konfliktnivået i årets tariffoppgjør er sjeldent høyt. Hermansen leder cirka 32 500 leger og medisinstudenter; 97 prosent av de yrkesaktive legene.

Legeforeningens president Marit Hermansen har dette muntre blikket som speiler en sjel med et pent overskudd i den mentale kassen. Og en skjerpet tilstedeværelse i en tid der stormskyene tårner seg truende opp i horisonten.

– I min arbeidshverdag blir det mye lunsjer og middager. Farlige greier. Jeg må la være å spise, hoppe over de måltidene jeg kan. Du kan heller ikke drikke alt som blir satt frem.

Gjentar: Det er farlige greier.

Håret er korthugget og gutteaktig. Hun sier selv at hun alltid har vært en guttejente. Det skal vi komme tilbake til.