Vil legge ned dyreparkene

Tekst
Foto
Oslo / Kristiansand

Dyreparkene opplever rekordbesøk. Medlemmer i dyrenes eget råd vil legge dem ned.

Dyreparkene opplever rekordbesøk. Medlemmer i dyrenes eget råd vil legge dem ned.

– Se, mamma, den tisser! Æsj!

Øynene til jenta på rundt åtte år er store når hun peker på sjimpansen som sitter usjenert på gulvet i innhegningen sin i Dyreparken­ i Kristiansand. Sjimpansen gjesper tilbake. Informasjonsskiltet om arten, som står plassert ved rekkverket, har sklidd litt ned, men er akkurat synlig mellom veggen av mennesker slik at man kan skimte ordene «sterkt truet» i rød skrift.

– Vi er en kommersiell bedrift, men ønsker ikke at det skal gå ut over dyrevelferden. Vi har vært fristet flere ganger til å slippe publikum nærmere dyrene, men vi ser at hensynet til dyrenes beste gir bevaringsprogrammene våre for truede arter høyere troverdighet, sier Per Arnstein Aamot.

Truet. Løvetamarin er en av flere arter som er blitt reddet fra utryddelse takket være dyreparkenes bevaringsprogram. Andre eksempler er steinbukk, europeisk bison og lammegribb.

Fri fugl. En albinopåfugl får gå fritt rundt på eiendommen til Dyreparken i Kristiansand. Forskeren og zoologen Georgia Mason anslår at over 26 milliarder dyr, fordelt på over 10.000 arter, lever i fangenskap i dag.

Han kan nok en gang skilte med over 900.000 besøkende primo september. Håpet er å slå fjorårets rekord med 1.025.000 besøkende. Det er dobbelt så mange som for ti år siden. Bjørne­parken i Flå melder om 66.000 etter august. Det er 15.000 flere enn total­antallet for hele 2015. Langedrag Naturpark og Atlanterhavsparken i Ålesund har også hatt svært gode besøkstall i år. Hver femte europeer­ besøker europeiske dyrehager årlig, ifølge Europeiske dyrehagers forening (EAZA), og tallet er stigende.