– Det er et kappløp. Terroristene gjør jo ikke annet enn å sitte og pønske

Tekst
Foto
Oslo/Rogaland/Hurdal

Kledebonet. Helge godkjente sin første bombehund i forkant av OL på Lillehammer. Her får han hjelp av Arnt til å iføre seg den 40 kilo tunge bombedrakten, før han skal nærme seg det som kan være en bombe på den nye amerikanske ambassaden. 250 bygningsarbeidere er blitt evakuert.

Politiets bombegruppe jobber på spreng for å komme terroristene i forkjøpet. Det siste halvåret har de rykket ut til villastrøk, Slottsplassen og den nye amerikanske ambassaden.

Oppdraget kommer ved lunsjtider. Bombeteknikerne som sitter på det avlange kontoret på Alnabru har fylt sine navnemerkede termoskopper med kaffe, høstsolen gløder bak granatene som står utstilt i vinduskarmen da Johnny Lian kommer brasende inn med telefonen i hånden. Den robuste bergenseren som er sjef for Politiets bombetjeneste informerer stående.

– Det er fire tubelignende gjenstander, teipet sammen og koblet til noe kobbertråd og det som kan være en tidsmåler, sier Lian.

Den døsige formiddagsstemningen er brått forduftet. Det er to døgn siden en hjemmelaget trykkokerbombe såret 29 mennesker på Manhattan, nå har alarmen gått inne på det strengt bevoktede området til den nye amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo. 250 bygningsarbeidere er evakuert, mange har søkt tilflukt inne i et av de store, uferdige byggene.

– Det betyr at vi må komme oss opp dit fort som faen, sier Lian.