– Man kan ikke gi folk fakta om fremtiden

Tekst
Foto
New York

Utsyn. Robert McKee og kona kjøpte leiligheten med utsikt over Central Park for å ha et sted å bo når de en gang eller to i måneden reiser til New York for å se teater.  

Han er Hollywood-guruens guru, men også næringslivet har skjønt at gode historier selger. Toppledere står i kø for Robert McKee.

– Tror dere at dere kommer til å slå gjennom? Ha!

I en kinosal i en kjeller noen minutter unna Broadways teatre på Manhattan står en eldre mann på scenen. Robert McKee, en bestefarsaktig skikkelse, gir tilhørerne i salen en skyllebøtte de har betalt mange tusen kroner for.

Bare i løpet av det siste året har manusforfattere, produsenter og regissører av tv-serier som «Game of Thrones», «Breaking Bad» og «House of Cards» og filmer som «Captain Phillips», «Frozen» og «The Wolf of Wall Street» vært på McKees seminarer. Nå bruker han samme intense, men velprøvde metoder oftere og oftere også for toppledere i internasjonale selskaper som Siemens, Mercedes-Benz, Time Warner, H-P, Kraft, Nike og Microsoft.

Stjerner og sjefer

De siste 30 årene har McKee reist verden rundt og fortalt om historiens kraft. Over 100.000 mennesker har vært på seminarene, blant dem 60 Oscar-vinnere og 200 Emmy-vinnere – så langt. Seminarene er basert på boken «Story», som er blitt en bestselger og enhver manusforfatters hellige bok.