Mannen på innsiden

Tekst
Foto
Oslo/København

Tabbe. Tidligere compliance-sjef i Yara, Tormod Tingstad, mener det var en tabbe av selskapet å gå til Økokrim med mistanker om korrupsjon. – Å skyte løs når man bare har en mistanke, er ren kamikazestrategi.  

I to år jobbet den interne granskeren Tormod Tingstad (51) med Yaras korrupsjonssak. Det holdt på å ødelegge livet hans.

Januar 2013. Tormod Tingstad våkner opp til en ny morgen på det luksuriøse hotellet Conservatorium Hotel i Amsterdam. Formen er elendig. Hodet verker. De siste fire dagene har den erfarne compliance-sjefen i Yara tømt flaske etter flaske i minibaren. Han vet ikke sikkert hvor lenge han har vært på hotellet. Glemmer å kansellere fly hjem.

I over to år har Tingstad jobbet med Yaras store korrupsjonssak. Han var mannen som skulle sikre at det norske gjødselselskapet holdt seg til lover og etiske regler. Isteden er han sendt til Amsterdam for å finne en syndebukk.

Men nå er han i ferd med å nå en endestasjon. Han er utslitt – både fysisk og psykisk. Det var ikke dette han skulle gjøre. Tingstad gir blaffen. Gir blaffen i familien hjemme som er alvorlig bekymret for ham og på vei ned til Amsterdam for å hente ham hjem. Han er lei alt.

– Jeg følte jeg var på en endestasjon. Jeg hadde forspilt min karriere. Jobben var blitt meningsløs. Amsterdam var mitt Waterloo, sier Tingstad i dag.

Han sitter i et moderne møterom i sentrum av København, bare noen steinkast fra Amalienborg. Tormod Tingstad er mannen som sto midt i sentrum av det som er norgeshistoriens største korrupsjonssak. Han er mannen som ble diskreditert internt, som det ble hvisket om i krokene på Yaras hovedkontor i Bygdøy allé. Mannen som var bindeleddet mellom selskapet og Økokrim, mellom eksterne granskere og selskapet. Yara har tidligere erkjent skyld og vedtatt bot for korrupsjon. I går ble tre tiltalte eksdirektører frikjent for korrupsjon av juryen i lagmannsretten, mens tidligere juridisk direktør i Yara ble funnet skyldig.