Fotball i terrorens tid

Tekst
Foto
Istanbul

Fare på gjerde. En Fenerbahçe-supporter bikker nesten gjerdet på hjemmebanen der laget ikke har tapt mot erkerivalen Galatasaray siden 1999. Den statistikken har de ingen planer om å bryte denne søndagen.  

Fotballspilleren Martin Linnes kom til Istanbul samme dag som byen ble innhentet av terroren. Det ble begynnelsen på et dramatisk år i landet der fotball og storpolitikk er viklet ubønnhørlig sammen.

Stadion var tømt for mennesker. Et fornøyd hjemmepublikum hadde sett fotballklubben Beşiktaş vinne 2–1 mot Bursaspor og forsvunnet jublende ut forbi oppbudet av spesialpoliti, som alltid vokter de store fotballkampene i Istanbul, og videre ut i natten. Det var forrige lørdag, og politiet sto fortsatt igjen da en kraftig bilbombe gikk av. Deretter sprengte en selvmordsbomber seg i luften. 36 politifolk og åtte sivile ble drept i angrepene. Den ekstreme gruppen Kurdistans Frihetsfalker (TAK) tok senere på seg ansvaret for det foreløpige punktumet for et blodig og dramatisk år i Tyrkia.

Tre uker tidligere

– Det er klart det har vært litt spesielt. Det var vel den dagen jeg skrev under, eller var det dagen etter, at den første bomben smalt?

Martin Linnes sitter på en døsig Istanbul-kafé med utsikt over Marmarahavet, kikker bort på ungdomskjæresten Elisabeth. Mellom bordbena stabber datteren Emma, som bare var to og en halv måned gammel da Linnes i januar signerte med fotballklubben Galatasaray og tok med seg familien ned til millionbyen ved Bosporos-stredet. Utviklingen i Tyrkia var foruroligende, men Istanbul hadde frem til da gått klar av de verste terroranslagene. Samme dag Linnes landet, sprengte en selvmordsbomber seg i det turistbefengte Sultanahmet-distriktet og drepte 12 personer.

– Det ble en litt røff start. Men det hadde jo skjedd lignende ting i London og Paris tidligere, så jeg tenkte at det var et engangstilfelle som kan skje hvor som helst. Men så fortsatte det, sier Linnes.