Sender barna på kostskoler i tiårsalderen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Linn Karen Ravn publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Ascot/Tonbridge/Ely/Oslo/Boca Raton

Hierarki. – Som eldstemann blir du behandlet med respekt av de yngre. Hvis du forsøker å opptre som du er blant de eldste på skolen, vil det ikke gå deg vel, sier Lucas Trelles Cohen (14), her i italienskklassen på gutteskolen Tonbridge School i England. Foto: Line Ørnes Søndergaard

Etterspørselen etter internasjonal utdannelse for norske skolebarn har «eksplodert». – Vil du at barna dine skal gå på gode, engelske universiteter, må du starte tidlig, sier Kathrin Tynes Trelles (43), mor til to norske kostskolegutter.

– Skolen er blitt mitt andre hjem, sier norske Lucas Trelles Cohen (14) etter fire år på Tonbridge School i England.

I skumringen ruver den viktorianske skolebygningen i rødlig stein fra 1553 med sine fire tennisbaner, 12 rugbybaner, ni cricketbaner, svømmehall, teater, katedral og kunstgalleri. Klynger med gutter i matchende slips, dressjakker og pressede bukser haster over den velfriserte skolegården. Det er travelt. I kveld er det juleavslutning med guttene i Manor House, og om to dager flyr han til Paris med skolekoret for å opptre i Notre-Dame.

– Jeg ringer vanligvis foreldrene mine i helgene, fordi i ukedagene har jeg så mye å gjøre.

Lucas og lillebror Markus Trelles Cohen (12) var ti år gamle da foreldrene besluttet å sende dem på kostskole i England. Siden har de betalt rundt 740.000 kroner i året for guttenes skolegang.

– Det er vanskelig å få seg en god jobb i dag. Mange har doktorgrad og master fra gode universiteter, sier mamma og tannlege Kathrin Tynes Trelles (43).