Swiss made. Stefan Aeby (i midten), André Pousaz (til høyre) og Michi Stulz har laget minimalistisk, lekker triojazz. Foto: Stéphanie Borcard/Nicolas Métraux/Intakt Records

Sveitsisk premium-jazz

Tekst

Stefan Aeby Trio tar deg med til de sveitsiske alpene. Der oppe finner de lyset.

På årets siste dag kan det passe å ta skiheisen langt opp i fjellheimen, til Alpene, der Stefan Aeby personifiserer en slags mellomeuropeisk fetter av den nordiske viddejazzen. Lyrisk og varmt dvelende med improvisert enkelthet, men enda kjøligere og mer minimalistisk.

Alpinjazz

Det er kanskje et banalt bilde. Se for deg en istapp. Så enkel i både form og funksjon, men samtidig full av lysbrytninger og individuell karakter, bygget opp av lag med frossent vann. Det er omtrent der pianist og komponist Stefan Aeby legger seg. Han legger endog inn godt med tid for at du skal kunne se og høre dråpen falle fra tuppen av istappen. Trioen hans, som inkluderer bassist André Pousaz og trommeslager Michi Stulz, regnes som noe av det mest lovende sveitsisk jazz kan by på for tiden. (Selv om strengt tatt både Aeby og Pousaz visstnok er født i Tyskland.)

Fakta: Stefan Aeby Trio

«To The Light»

Intakt Records