Soleklar Oscar-favoritt

Tekst

«Manchester by the Sea» er så vond at det er til å miste pusten av, og så god at man ikke bør tillate seg å gå glipp av den.

Vi blir kjent med historien glimtvis og i tilbakeblikk. Vi ser en munter, sorgløs Lee (Casey Affleck) på brorens båt i skjærgården utenfor Manchester i Massachusetts, mens han tøyser med den unge nevøen Patrick (Lucas Hegdes). Vi ser en lykkelig trebarnsfar som kommer hjem fra jobb og flørter hemningsløst med kona Randy (Michelle Williams); vi ser en noenlunde bekymringsløs hverdag med hverdagsmennesker. Da broren Joe (Kyle Chandler) dør brått, er det trist, men ikke uventet – han hadde en hjertesykdom, og alle visste at han levde på lånt tid. Og man tenker at sorgen sønnen Patrick og hans onkel Lee går i møte, om enn dyp, burde være håndterbar.

Grenseløs tragedie

Men vi har også sett Lee alene i en kjellerleilighet i Boston. Det er derfra han reiser da dødsbudskapet kommer. Vi forstår at det ligger mer i fortiden, og når det omtrent halvveis i filmen kommer for en dag hva som har rammet Lee, er det et sjokk, en grenseløs tragedie.

Fakta: «Manchester by the Sea»

USA 2016, regi Kenneth Lonergan

Spilletid 137 minutter, sensur 12 år, norsk premiere 6. januar.

Med Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges, C.J. Wilson, Heather Burns og flere.