Frøken Hellestveits fornemmelse for krig

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Cecilie Hellestveit skjønte tidlig at Syria ville bli et nattsvart mareritt. Men hun har utviklet panserhud mot menneskelig lidelse.

Cecilie Hellestveit skjønte tidlig at Syria ville bli et nattsvart mareritt. Men hun har utviklet panserhud mot menneskelig lidelse.

Drøye problemstillinger, kaller hun dem. Ilden og krigens mekanikk luer stadig i de knivskarpe analysene, feberen brenner, hjertet hamrer heftig. Hun må holde hjernen iskald. Skjerpet. Samtidig er alt blitt litt annerledes.

– Jeg blir ikke lenger så forbannet over urettferdigheten i verden. Når folk besværer seg over Aleppos skjebne, mobiliserer jeg ikke på samme måte. Noen ganger krasjer det skikkelig, som etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo. Redaksjonens gamle lokaler i Paris lå i samme gate som leiligheten min. Omtrent samtidig ble 110 barn brent til døde i Syria. Angrepet mot satiremagasinet – som hovedsakelig var bemannet av menn over 50 – var forutsigbart, etter utgaven om profeten Muhammeds liv. Det er klart man er sjokkert, men jeg klarte ikke å fremkalle et gravalvor. Jeg fikk høre at jeg var altfor blid! Jeg jobber med fryktelige ting, men jeg kan ikke gå rundt og se sørgmodig ut hele tiden. Så vondt vil jeg ikke mine nærmeste.

Cecilie Hellestveit er en mitraljøse av travle ord og utropstegn. Argumentene lyner, one-linerne smeller som rikosjetter. Sier hun rives mellom den innfule vestlendingen fra de bunnløse, mørke fjordene – med nutene hengende illevarslende over – som ikke skal snakke for pent om seg selv, og den ekstroverte bergenseren som mer enn gjerne snakker om seg selv i store, illuminerte bokstaver. Noen fra Russia-1 – Vladimir Putins favorittkanal – ringte nettopp for å høre om hun hadde lyst til å bli ekspert for dem.

– Du vet, det er mange som ringer meg og spør om råd. Jeg sparker til alle kanter.

Fakta: Cecilie Hellestveit

Født: 25. august 1972.

Sivilstatus: Samboer med filmfotograf og regissør Erik Hannemann. Tre sønner på fem, syv og ti år.

Stilling: Fredsforsker og Midtøsten-ekspert, uten fast stilling.

Bakgrunn: Har studert ved universitetene i Bergen, Oslo, Sorbonne i Paris, Kairo, Jerusalem. Juridisk doktorgrad ved UiO på borgerkriger og folkerett (2014). Har jobbet for FN og en rekke forskningsinstitusjoner. Tilknyttet tenketanken Atlantic Council i Washington, D.C. Sitter i Flyktninghjelpens styre og Oljefondets etikkråd. Snakker seks språk flytende.

Aktuell: Boken «Syria. En stor krig i en liten verden» lanseres 12. januar på Pax forlag.