Den plagsomme politimannen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Dugstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo/Gjelleråsen

Politioverbetjent Einar Sagli (58) slo alarm om massiv overtidsbruk og ledere som kjøpte verktøy på statens regning i Politiets utlendingsenhet (PU). Det skulle han aldri ha gjort.

Slutt. Einar Sagli var hovedverneombud i Politiets utlendingsenhet (PU), med hovedkontor på Tøyen i Oslo, siden 2009. Nyttårsaften sa han opp.  

Politioverbetjent Einar Sagli (58) slo alarm om massiv overtidsbruk og ledere som kjøpte verktøy på statens regning i Politiets utlendingsenhet (PU). Det skulle han aldri ha gjort.

11. mai 2016. Einar Sagli går opp Bygdøy allé i Oslo. Den erfarne politioverbetjenten er kalt inn til møte med granskere hos advokatfirmaet Haavind. Endelig, tenker han. Endelig er det noen som tar grep. I lengre tid har Sagli meldt fra til sjefene i Politiets utlendingsenhet (PU). Som hovedverneombud i PU har han fått bekymringsmeldinger fra flere kolleger. Ansatte mistenker at navngitte ledere utnytter de rause budsjettene og jukser til seg høye lønnsutbetalinger. At tre ledere fører overtid for timer de ikke har jobbet. At det er kjøpt inn dyrt verktøy til privat bruk og at en av lederne bruker sin private bil til fangetransport og krever kilometergodtgjørelse etterpå. Nå er revisjonshuset KPMG i gang med å granske forholdene med hjelp fra advokater i Haavind.

Jobber du mye overtid selv? Midt under møtet med granskerne snur samtalen. Sagli må svare på spørsmål om sin egen arbeidshverdag. Han må fortelle hvilke oppdrag han fører overtid for, når på dagen han er i møter. Hva han synes om sin egen lønn. Er det noen som stiller spørsmål ved min overtid? spør Sagli granskerne. Han forstår ingenting. Ennå har ingen av sjefene i PU satt seg ned og snakket med de ansatte som rapporterer om merkelige innkjøp og timelister. Isteden har granskningen gått fra å handle om varslene, til å bli en granskning av varsleren selv. Det var ikke første gang Sagli hadde kritisert politiledelsen. Var de ute etter å ta ham nå?

Norgesmesteren

Det var friidretten som gjorde Einar Sagli kjent på 1980-tallet. Ti ganger vant han NM i øvelsene 100 meter, 200 meter og lengde. Kongepokal ble det også, før den unge Sagli begynte i politiet. Først i utlendingsenheten i Oslo, deretter med kriminalsaker. Etter 20 år med vold og kriminalitet i hovedstaden søkte Sagli i 2008 jobb hos det nyopprettede særorganet Politiets utlendingsenhet (PU). PU var opprettet fire år tidligere for å få fart på registreringen av asylsøkere og tvangsretur av dem som ikke hadde fått innvilget opphold. Gode lønninger kunne etaten også friste med.

Norgesmester. På 1980-tallet var Einar Sagli et kjent navn innen norsk friidrett. Siden har han jobbet som politi.