Inn i Afrika

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bjørn Gabrielsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Handling i Sør-Sudan. Den ytre handlingen i Gunnar Kopperuds «Der savannen ender» kretser rundt en norsk barnefamilie som kidnappes, en norsk UD-utsending og en gresk hotelleier. Foto: Jan Petter Lynau/VG/NTB scanpix

Gunnar Kopperuds «Der savannen ender» er en gammelmodig Afrika-thriller for vår tid.

Gunnar Kopperud har vært krigsjournalist i Afrika og Asia. Det er i seg selv ingen forsikring om noe som helst. Den Pulitzerpris-vinnende Walter Duranty (1884–1957) var korrespondent for New York Times i Sovjetunionen i mellomkrigstiden uten noen gang å rapportere om sultkatastrofen. Å ha vært et sted, betyr ikke nødvendigvis at man har sett.

Men Kopperuds siste roman, som utspiller seg i Sør-Sudan med nordmenn og en gresk hotelleier i hovedrollene, er skrevet med en hardbarket, maskulin afrikakjennertone som virker overbevisende nok.

Fakta: Gunnar Kopperud

«Der savannen ender»

Gyldendal, 347 sider

Forsvunnet familie

Den ytre handlingen i «Der savannen ender» kretser rundt en norsk barnefamilie som kidnappes, en UD-utsending som reiser ned fra Norge og en gresk hotelleier som blandes inn. Leseren får følge handlingen fra flere synsvinkler og dermed en anledning til å identifisere seg med flere av skikkelsene, fra familien på afrikareise til den klassisk kyniske afrikaeuropeeren i selvvalgt eksil.