– Redere så på skatt som en form for konfiskasjon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Møst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Skjulte skatter 1. Anders Jahre (1891–1982) var en av sin tids mest markante skipsredere og en foregangsmann i å modernisere norsk shipping. Det skulle vise seg at han også var pioner i å utnytte skatteparadisenes muligheter. Jahre døde før granskningen av virksomheten hans var fullført. Her er han på tur med yachten «Jacquelyne» i Arendal i 1973. Foto: Bjørn Reese/VG/NTB scanpix

De boltret seg i skatteparadiser og lekte katt og mus med norske myndigheter i tiår. En ny bok oppsummerer den lange jakten på Anders Jahre og Hilmar Rekstens skjulte shippingformuer.

Skipsrederens gave til hjembyen var på alle måter storslått. Selv i vår tid er 40 millioner kroner seriøse penger; omkring 1970 var det bortimot en ubegripelig formue, og med den skulle Sandefjords nye rådhus reises. Ordføreren gned seg i hendene. Som så ofte gjenlød Sandefjord av applaus for byens store sønn, skipsreder Anders Jahre.

Det var bare ett problem: Norges Bank og andre myndighetsorganer stusset, og det var ikke første gang. Skipsrederens gavmildhet stemte ikke helt med selvangivelsen. Og det var vanskelig å tro på Jahres forsikringer om at han selv ikke hadde noen eierinteresser i disse pengenes kilde – et selskap i Panama som het Continental Trust Company og bare ønsket å hedre sin norske venn.

Fakta: Trond Gram

«Penger i paradis»

Pax, 271 sider

Valutatransaksjonene Jahre innledet for å bygge rådhus i Sandefjord, vekket for alvor myndighetenes interesse for norske skipsredere. Ganske snart fant de også interessante forhold hos andre skipsredere, ikke minst Hilmar Reksten i Bergen. Granskningene vokste i omfang og ble til Shipping77, en aksjon mot den norske rederstanden i sin alminnelighet.

Egenrådig giverglede