– Vi snur ikke kappen etter vinden, det er vinden som har snudd

Tekst
Foto
Oslo

Tro det eller ei: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum tenker hverken på ulv eller kommunesammenslåinger når han står alene på gården og kikker ut på det mørkeste vintermørke.

Tro det eller ei: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum tenker hverken på ulv eller kommunesammenslåinger når han står alene på gården og kikker ut på det mørkeste vintermørke.

Dagen før har han ledet an i et opptog på nær 3000. «Grensen ...!» ropte han ut i kveldsmørket og holdt mikrofonen ut mot forsamlingen, slik at de samstemt kunne fullføre kampropet: «Er nådd!»

Demonstrantene har kommet i busser – 27 bare fra Hedmark – for å vise sin kampvilje mot ulven, men kanskje like mye mot politikere og byråkrater som de mener overkjører dem. I appellen har Trygve Slagsvold Vedum fått jubel for å omtale miljøvernminister Vidar Helgesen som en mann sittende inne på et kontor i Oslo sentrum; etter et fakkeltog til lyden av langhorn og kubjeller skal denne EU-diplomaten få en hilsen fra oss fra skogen.

«Grensen ...!» oppildner Trygve Slagsvold Vedum – et vennlig, rundt ansikt – menneskemengden på plassen.

«Er nådd!» svarer den.

Fakta: Trygve Marius Slagsvold Vedum

Alder 38 år.

Sivilstatus Gift med Cathrine, to døtre: Johanna (10) og Matthea (5).

Stilling Leder i Senterpartiet.

Bakgrunn Landbruksutdannelse fra Jønsberg og Blæstad i Hedmark og Tomb i Østfold. Bachelor i sosiologi og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo i 2002. Leder av Senterungdommens Landsforbund 2002–2004. Stortingsrepresentant fra 2005, da han også tok over familiegården. Valgt til 2. nestleder i Senterpartiet i 2009. Landbruksminister 2012–2013. Leder i Senterpartiet i 2014.

Aktuell Senterpartiet gjør det godt på meningsmålingene i ulvestrid og kommunereform.