«Seinfeld» gjorde ham rik. Trump gjorde ham berømt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Møst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Maktens ansikt. Han gjorde Donald Trump «great again» da det gikk dårlig i valgkampen. Som belønning er den høyreradikale Stephen K. Bannon blitt Det hvite hus' mektigste ved siden av presidenten selv. Trolig er fingeravtrykkene hans på alle Trumps omstridte utspill, fra innreiseforbudet til sammenstøtene med rettsvesenet og kampanjen mot mediene. Foto: Damon Winter/The New York Times

Nå spiller presidentrådgiver Steve Bannon sitt livs rolle.

Regnvær og skumle gater. Flammer og flom. Svart røyk og hvite atomskyer. Fly som styrter og bygninger som faller i grus. Den truende ryggfinnen på en sulten hai. Rasende, ropende menn. Småbarn som slåss og pengesedler i full fyr. Apokalyptisk stemning på kornete, urolige opptak blir understreket av nifs musikk og klipp fra Den store depresjonen.

Slike scener, fra dokumentarfilmen «Generation Zero» (kan ses i sin helhet nederst i artikkelen), er virkeligheten slik den oppfattes av mannen som president Donald Trump kanskje lytter til mer enn noen annen: Stephen K. Bannon.

Radarpar på radio

63 år gamle Steve Bannon er en tidligere finansfyr, propagandafilmskaper og publisher for det intenst høyreradikale og høytrafikkerte nettstedet Breitbart, som han gjorde til et effektivt redskap for å bringe Trump til makten. I løpet av valgkampen intervjuet Bannon Trump ni ganger på radioprogrammet «Breitbart News Daily», hvor han ofte hjalp Trump med å finne de riktige ordene. I august overtok han ledelsen av Trumps valgkamp. Noe av det første som skjedde etter valgseieren i november, var at Bannon fikk sin belønning i form av stilling som sjefstrateg for presidenten.

Fakta: Stephen Kevin («Steve») Bannon

Alder: 63 år. Født inn i en irsk-katolsk demokratfamilie i Norfolk, Virginia.

Sivilstatus: Gift og skilt tre ganger. Tre voksne døtre fra de to første ekteskapene. Ekteskap nummer to resulterte også i en rettssak der Bannon sto tiltalt for vold og trusler. Tiltalen ble frafalt fordi fornærmede ikke møtte i retten.

Stilling: Sjefstrateg for president Donald Trump. Fast medlem av Det nasjonale sikkerhetsrådets ledergruppe.

Utdannelse: Master i nasjonale sikkerhetsstudier fra Georgetown University School of Foreign Studies. MBA fra Harvard Business School i 1985.

Bakgrunn: Tjeneste i U.S Navy 1976–1983, først til sjøs og senere som assistent for marinesjefen i Pentagon. Investeringsbankmann i Goldman Sachs 1983, mest i avdeling for fusjoner og oppkjøp. Etablerte nisjebanken Bannon & Co i 1990, med medier som spesialitet. Engasjert i filmfinansiering og etter hvert i kreativ virksomhet. Produsent eller regissør av i alt 19 filmer fra 1991 til 2016, for det meste politiske dokumentarer med sterkt konservativ vinkling. Deltok i etableringen av det høyreradikale nyhets- og kommentarnettstedet Breitbart i 2007. Ble toppsjef etter grunnleggeren Andrew Breitbarts død i 2012 og utviklet nettstedet i nasjonalistisk retning. Kaller seg konservativ, økonomisk nasjonalist og uforsonlig motstander av det politiske establishment og «eliter». Overtok ledelsen av Donald Trumps valgkamp i august 2016.

Kilder: New York Times, Washington Post, Wikipedia