Kartongkameratene

Tekst
Foto
Oslo/Lysaker

Møttes tirsdag. Dagen etter at DN hadde konfrontert Tetra Pak-topp Tom Bjøre og tidligere Tine-direktør Hårek Skotnes med reiseregningene, møttes de to emballasjetoppene. Her settes Bjøre av på Gardermoen etter å ha blitt kjørt til flyplassen i Skotnes' bil.  

På fire år spanderte emballasjeprodusenten Tetra Paks toppselger Tom Bjøre 145 middager og 246 runder med drikkevarer på innkjøpsdirektøren i Tine. I tillegg betalte han spa, gaver og inngangsbilletter. Denne uken meldte Tine forholdet til Økokrim.

Det er mars 2015. Fra hotellet Costa Azul på strandpromenaden i Palma på Mallorca kan gjestene nyte utsikten over havnen, havet og byens berømte katedral. To norske menn har sjekket inn for en langhelg på den spanske middelhavsøya. Tom Bjøre er norsk toppselger i Tetra Pak, verdens største produsent av drikkekartonger og matemballasje. Det er ikke et ubetydelig reisefølge som er med Bjøre på tur. Langhelgen i Palma tilbringer Tetra Pak-selgeren med Hårek Skotnes, mangeårig innkjøpsdirektør i Tine.

– En privat tur, sier Skotnes da han blir spurt av DN.

Hvordan kan det da ha seg at Tetra Pak, som i en årrekke har levert melkekartonger og tappemaskiner til Tine, har betalt både hotell, middager, lunsjer og drikke for mannen med ansvar for meierikonsernets innkjøp?

Reiseregningene

Tetra Pak er en internasjonal gigant, eid av den styrtrike, svenske Rausing-familien gjennom et holdingselskap i Sveits. Selskapet revolusjonerte verdens melkeindustri med kartonger i papp på 1950-tallet. I Norge har Tetra Pak én stor kunde: Tine. Meierikonsernet står for rundt 90 prosent av Tetra Paks omsetning på 370 millioner kroner i Norge. I konkurranse med det norske selskapet Elopak, kontrollert av Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd, kjemper Tetra Pak om kontrakter på levering av emballasje og maskiner.