– Fakta er viktigere enn noen gang. Vi blir forledet av myter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Uppsala

Universitetsrektor og hjerneforsker Ole Petter Ottersen har hele livet vært forfulgt av Fridtjof Nansen. Nå jaktes han av en skandaleinfisert svensk nobelprisvinner-fabrikk.

Universitetsrektor og hjerneforsker Ole Petter Ottersen har hele livet vært forfulgt av Fridtjof Nansen. Nå jaktes han av en skandaleinfisert svensk nobelprisvinner-fabrikk.

Sveariket har trukket tunge skydyner over seg. Det regner kaldt ned i den grå Fyrisån, elven som renner linjalrett tvers gjennom Uppsala-kvadraturen fra 1643 og som etter sigende skal være full av studentenes oppkast, ølslanter, urin og så store mengder p-pillerester at abbor og gjedde er blitt androgyne. Hjerneforsker, rektor og norrbagge Ole Petter Ottersen har utløst bitter akademisk sjalusi mellom de gamle erkerivalene Göteborg og Stockholm. Mer om rabalderet i de svenske elfenbenstårnene om litt.

– I Uppsala snakker vi ikke så høyt om 1811, her ler de litt av det unge universitetet vårt i Oslo.

Svenskene kan trygt humre. Ottersen humrer med. Universitet i Uppsala er det eldste i Skandinavia, grunnlagt i 1477 gjennom en pavelig bulle. Han er i akademibyen på en lenge planlagt dekansamling for sitt eget alma mater i Oslo.

Han er tettbygget tennplugg, blodtrykkets kokegrense fornemmes tydelig i den fenomenale retoriske energien. Elektrisiteten innenfor kraniet utlades i støt av rastløse, presise erkjennelser tett koblet til erindring, logos og indignasjon. Øynene er ikke vant til å vike. Likevel drar han ofte øyenlokkene ned når han snakker. Som for å stenge ute forstyrrelser fra verdens surr, spetakkel og postfaktuelle malstrøm.

Fakta: Ole Petter Ottersen

Født 17. mars 1955, på Kongsberg.

Sivilstatus Samboer, to sønner.

Stilling Valgt rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) frem til 31. juli.

Bakgrunn Lege, hjerneforsker, instituttleder, forskningsdekanus, professor i medisin ved UiO. Ledet Senter for molekylærbiologi og nevrovitenskap ved UiO. Har publisert over 350 vitenskapelige artikler om cellebiologi og nevroanatomi. Sjefredaktør for tidsskriftet Neuroscience. Ledet The Lancet/UiO-kommisjonen for global helse.

Aktuell Venter på at den svenske regjeringen skal utnevne ham som ny rektor for Karolinska Institutet.