De moderne partisanene

Tekst
Foto
Pamaraziai

Slår leir. 12 menn flytter ut i skogen for å lære å overleve hvis russerne kommer. Granbar og stokker er allerede lagt klart av instruktørene på kurset, slik at sivilistene lett kan bygge leir.  

I en skog utenfor Vilnius lærer urbane litauere å slakte høner, spise mose og kaste molotovcocktails.

– Vi skal kjempe mot dem til vanns, til lands og til skogs. Vi skal kjempe hvor enn de kommer, sier Robert Juodka.

Til daglig er han partner i et advokatfirma og drar hyppig på jobbreiser til Norge. Men nå er det er helg, og han skyter på blinker som forestiller menneskebryst. Juodka er medlem av Litauisk Skytterorganisasjon, en paramilitær gruppe som vil forsvare Litauens uavhengighet.

– Jeg har trent lenge, men jeg ble først skikkelig motivert etter krigen i Øst-Ukraina. For å beholde freden, må vi forberede oss på krigen, sier Juodka.

Han mener at Ukraina-krisen har vist at Vesten bare løfter pekefingeren mot Russland. Derfor tar han våpenet i egen hånd.

– En ting har jeg lært: Stol aldri på en internasjonal avtale, sier advokaten og lader våpenet.

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør