– Du får ikke folk til å slutte å fly

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingerid Salvesen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Løsningsorientert. Handelshøyskolen BI er et virvar av stål og glass. «Futuristisk», kommenterer fotografen. – Futuristisk er bra, sier Per Espen Stoknes. Bare fordi han stiller til valg for De Grønne, vil han ikke bli plassert i en busk.  

Hvorfor fortsetter vi å fly og spise biff når vi vet det ødelegger klimaet? Per Espen Stoknes mener han har svaret.

Kunnskap fører til handling, ikke sant?

– Altså, når man publiserer 30.000 vitenskapelige artikler og fem rapporter fra FNs klimapanel om hvor alvorlige klimaendringene er, og folk bryr seg mindre i etterkant?

Per Espen Stoknes rister på hodet. Målinger viser at nordmenn var mer bekymret for klimaendringene i 1989 enn i dag. Han kaller det den største fiaskoen i vitenskapskommunikasjonens historie.

– Vi psykologer har veldig liten tro på fakta som kilde til at folk forandrer seg, sier han.

Fakta: Per Espen Stoknes

Alder 50 år.

Yrke Psykolog med doktorgrad i økonomi. Foreleser og forsker ved Handelshøyskolen BI, hvor han også har ledet Senter for grønn vekst med Jørgen Randers. Startet blant annet konsulentfirmaene Stoknes Futures og Foresight Norge og miljøselskapet Gasplas.

Aktuell Boken hans «Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming» blir utgitt på norsk neste uke. Stiller som Miljøpartiet De Grønnes andrekandidat i Oslo i høstens stortingsvalg.