– Folk som hater jøder, hater muslimer, hater romfolk, hater andre. Hat er beslektet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Matblogger, Amanda-prisvinner, kakedommer, samfunnsdebattant og nå forfatter av jødisk familiekrønike: Monica Csango (48) føler hun har funnet seg «en eller annen plass» i offentligheten.

Matblogger, Amanda-prisvinner, kakedommer, samfunnsdebattant og nå forfatter av jødisk familiekrønike: Monica Csango (48) føler hun har funnet seg «en eller annen plass» i offentligheten.

Intervjuet har vart i fire minutter og 40 sekunder da Monica Csango blir blank i øynene for første gang. Hun har bare opplyst hvor hun er født (Skien) og hvor hun tilbrakte oppveksten og tenårene (Tromsø, Tretten i Gudbrandsdalen, Asker, Kristiansand). Så nevner hun hvordan faren, den ungarsk-jødiske legen Peter Csango, endte opp her i utgangspunktet. At han flyktet fra hjemlandets kommuniststyre i 1969, fra hovedstaden Budapest via Jugoslavia og til Italia. At han oppsøkte den norske ambassaden i Roma og ble innvilget norsk visum på dagen. At den daværende ambassadesekretæren til og med ga ham 300 kroner i reisepenger, slik at han vel fremme i Oslo kunne ta toget til Telemark, hvor hans nyfødte datter og hennes mor – også hun ungarsk-jødisk flyktning, som han hadde møtt da hun besøkte Budapest to år i forveien – allerede bodde.

– Det er så utrolig fin historie. Altså, pappa bryter sammen i gråt hver gang han gjengir den, sier Monica Csango.

– For ham symboliserer den en menneskelighet og humanitet som ikke fantes i Ungarn på den tiden. At han fikk norsk stempel i passet og 300 kroner og bare vær så god ... Det var så stort for ham at jeg blir rørt selv, merker jeg.

Cirka 50 sekunder uti samtalen var hun forresten innom sin avdøde mormor, hennes fantastisk sjarmerende norsk-ungarske aksent og «sagnomsuste» storkiosk i Skien, hvor du kunne kjøpe smågodt i løsvekt, helgeaviser og innbundne konfektesker. Det ble litt emosjonelt, det også.

Fakta: Monica Beate Csango

Alder 48 år.

Sivilstatus Singel. En sønn på ti.

Stilling Kommunikasjonsrådgiver i Burson-Marsteller.

Bakgrunn Cand.mag.-grad fra Universitetet i Bergen. Jobbet i Amnesty, TV2, som magasinredaktør. Produsent, regissør og dommer i matlagingsprogrammer. Aktiv samfunnsdebattant. Blogger.

Aktuell Med dokumentarboken «Fortielser – Min jødiske familiehistorie» (Kagge).