Hevn. En IS-soldat er drept og hengt i Mosuls Salam-distrikt. Etter at irakske regjeringsstyrker, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, frigjorde Øst-Mosul, har mistenkte IS-soldater blitt henrettet og hengt i offentligheten, som hevn for nesten tre års brutalt styre i byen. Få humanitære organisasjoner overvåker krigsforbrytelsene på bakken i Mosul.  

– Det henger drepte IS-soldater overalt

Tekst
Foto
Mosul

Krigen om Mosul nærmer seg moskeen hvor terrorgruppen IS erklærte sitt kalifat for en skrekkslagen verden. Fotograf André Liohn har fulgt den brutale kampen for å vinne den, og byen, tilbake.

Han henger i et tau fra restene av et lasteplan. En ung soldat i militæruniform og støvler, opprinnelig fra den muslimske uighur-minoriteten i Kina, nå hengt til skrekk og advarsel i Iraks nest største by.

– Etter at irakske styrker frigjorde Øst-Mosul, har det hengt drepte IS-mistenkte rundt omkring i hele byen, sier André Liohn.

Den brasilianske fotografen, som har bodd 15 år i Trondheim, har siden februar vært ved frontlinjen i den fem måneder lange krigen for å ta tilbake Mosul fra terrorgruppen Den islamske staten (IS). Da han nylig forlot fronten, sto slaget om gamlebyen i Vest-Mosul. De irakske styrkene må forsere dens trange gater for å nå den store Nour al-Din-moskeen i byens hjerte.

Drept på flukt. Soldater fra det irakske føderale politiet lykkes å dra liket av en eldre dame i sikkerhet, halvannen dag etter at hun ble drept i sitt forsøk på å flykte fra Mosuls gamleby. Hver gang de har forsøkt tidligere, er de blitt beskutt av IS. Nesten 4000 sivile er blitt drept i den tett befolkede vestsiden av byen siden offensiven mot Vest-Mosul startet i februar, ifølge Iraqi Observatory for Human Rights. Nesten 10.000 hjem er blitt ødelagt.   

Det var her en svartkledd IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi steg opp på minbaren, prekestolen, for snart tre år siden og erklærte sitt kalifat. Den irakske hæren hadde flyktet millionbyen i et ydmykende nederlag for de mange færre islamistene, som aldri før hadde vært så mektige. Nå vil irakske styrker ta moskeen med den skjeve minareten tilbake.