Imperiets arv

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Historien om en afrikansk tronarving og en britisk middelklassepike er først og fremst historien om det britiske imperiets synder.

I 1947 blir Ruth Williams (Rosamund Pike) med søsteren på den lokale misjonsforeningens dans i det nordøstre London, der mange av de mannlige gjestene er studenter fra Afrika. En munter utveksling om jazz fører til at Ruth snart utveksler jazzplater per brev med Seretse Khama (David Oyelowo), deretter følger stevnemøter, før han i hui og hast frir til henne etter å ha innrømmet overfor jenta fra beskjeden middelklassebakgrunn av han er tronarving til et folk i Bechuanaland (nå Botswana). Hun svarer ja.

Nedrig politikk

Senere skulle han bli Botswanas første president, og paret var dessuten en stor inspirasjon for både Nelson Mandela og andre som gjorde sitt for å bekjempe segregasjon mellom svarte og hvite. Men den spede begynnelsen var røff.

Fakta: «A United Kingdom»

Storbritannia 2016, regi Amma Asante

Spilletid 111 minutter, sensur 9 år, norsk premiere 7. april

Med David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felton, Jack Davenport, Terry Pheto og flere

Noen av de utfordringene de møter, er forutsigbare: Familiene deres vender dem ryggen, Ruth mister jobben, man kan også tenke seg hva hun blir kalt bak sin rygg. Men at det britiske imperiet kastet seg mot dem med skulderen først, er kanskje ikke like kjent. I alle fall ikke med hvilke nedrige midler. Bechuanaland grenser mor Sør-Afrika, som omtrent idet det omstridte bryllupet sto, var i ferd med å innføre apartheid, og britene var ikke interessert i å forsure forholdet til Sør-Afrikas president Daniel Francois Malan; argumentet var at det var viktig å opprettholde en antikommunistisk tilstedeværelse i regionen. Bechuanalands rike mineralressurser var nok også et motiv for å forhindre at ekteparet Khama besteg tronen og tok kontrollen.