– Maskiner er så seriøse. Da er det ekstra moro når de ikke får til selv de enkleste ting

Tekst

Robotbygger Simone Giertz viser at du ikke trenger å være perfekt for å ha suksess.

Svenske Simone Giertz (26) er en Youtube-stjerne som overrasker. Når hun sier «I am getting my nails done», snakker hun ikke om neglelakk, men om å hamre spiker. Hun sender Twitter-oppdateringer fra Cerns kjernefysikklaboratorium, og det nærmeste hun kommer livsstilstips à la smoothie, er en fryktinngytende grønnsakshakkerobot hun har bygget selv.

Giertz, en ivrig amatøringeniør, er det siste året blitt verdenskjent for sine hjemmelagde roboter. Med gaffatape, kretskort og drill lager hun Petter Smart-aktige nyvinninger som en frokostserverende robotarm eller en vekkerklokke som dasker deg med en gummihånd rett i ansiktet. Det går sjelden etter planen og ender med søl og kaos. Videoene av robotene hennes sanker millioner av internettklikk, og hun har tilført realfagsfeltet en kjærkommen dose humor og lekende skaperglede. «The queen of shitty robots» er jobbtittelen.

Astronomisk

Hun sitter i solen utenfor huset sitt i San Francisco og snakker med DN på Skype. Dagen har så vidt begynt, og hun skal lage en ny robot.

– Det blir ombygging av ølserveringsroboten min. Den skal bli til en manikyrrobot.