Myteknusing om tsarens munk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bjørn Gabrielsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En ny biografi om Rasputin viser tydelig hvordan grundig research uunngåelig ender opp med å knuse myter, men uten at spenningen i en god historie går tapt.

Russisk historie. Douglas Smith har skrevet biografien om Rasputin, den innflytelsesrike mystikeren som fikk tsarfamiliens tillit.  Foto: Robert Wade

En ny biografi om Rasputin viser tydelig hvordan grundig research uunngåelig ender opp med å knuse myter, men uten at spenningen i en god historie går tapt.

Få historiske skikkelser er like mye av en Rorsach-test for den historisk interesserte som Grigorij Rasputin (1869–1916). Hva man tror man har lært om ham, reflekterer med pinlig sikkerhet hva man selv ønsker å tro om religion, mystisisme, konspirasjonsteorier og sex. En ny biografi, «Rasputin – Faith, Power, and the Twilight of the Romanovs», viser at forfatteren Douglas Smith er en grundig researcher og medrivende forteller. For her viser det seg at Rasputin ikke helt lever opp til alle fantasiforestillingene om ham, uten at hans livshistorie mister sin besnærende kraft.

Mannen og myten fra Sibir

Smith skriver tidlig i boken at «Jo mer jeg forsket, jo mer overbevist ble jeg om at en av de viktigste faktaene om Rasputin, det som gjorde ham til slik en usedvanlig og mektig figur, handlet mindre om hva han gjorde enn om hva andre trodde at han gjorde».

Fakta: Douglas Smith

«Rasputin – Faith, Power, and the Twilight of the Romanovs»

Farrar, Straus & Giroux, 817 sider

Deretter fører han leseren til Sibir, et nybyggerland med uavhengige bønder og jegere, et vilt landskap uten treller og der statens innflytelse var «beskjeden, om ikke rettferdig». Og det er liten tvil om at kontrasten mellom Rasputins rustikke fremtoning og Romanov-familiens ballsaler var noe av appellen og fascinasjonen både for hoffet og for samtidens presse. Faktisk blir denne dynamikken en bærende del av Smiths historie, og dermed opprettholdes noe av det folkeeventyraktige over Rasputin, om enn uten elementene av overtro og trolldom: outsideren som mot alle odds er i nærheten av å få prinsessen og halve kongeriket.