Mimrer om livet før internett

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det fantes en tid da Michael Harris likte å lese bøker. Så kom smarttelefonen.

Sliten av skjermer. – Jeg har møtt mange barn som ikke klarer å underholde seg selv, sier forfatter Michael Harris. Det tror han skyldes at de vokser opp i en strøm av distraksjoner og underholdning. Foto: Hudson Hayden/Random House

Det fantes en tid da Michael Harris likte å lese bøker. Så kom smarttelefonen.

Iphonen har tiårsjubileum. Michael Harris (36) er usikker på om det er noe å rope hurra for. Han husker et liv før surfingen, scrollingen, skjermbefølingen og sveipingen.

– Før våknet jeg og tenkte: Hva skal jeg gjøre i dag? Nå er å sjekke telefonen mitt aller første instinkt om morgenen. Det er så passivt, sier den kanadiske forfatteren og journalisten.

Michael Harris syntes livet var blitt teknologiforsøplet. Han var lei algoritmeversjonen av seg selv, begynte å mimre om livet slik det var før internett. Det skrev han en bok om. «The End of Absence» fikk en drømmemottagelse: litteraturpriser, gode omtaler i New York Times, The Economist, Wall Street Journal, The Guardian og mange flere. Nå kommer neste bok, «Solitude».

Dragsuget

Født i 1980 vokste Michael Harris opp med tv, fasttelefon, videospiller, opptakskassetter, Kodak-filmruller, vhs-kassetter, fotoalbum og tibindsleksikon. Men teknologien var ikke overalt, hele tiden.