Tørrfisk-kuppet

Tekst
Foto
Brentwood

En sleip fisk. James «Danger» Beirne trakterte norske bank og forretningsfolk med middager på luksushoteller, besøk på strippeklubber, fraktet dem i Rolls-Royce, skrøt av at han var filmmogul og eiendomsbaron. Alt var bløff. Så forsvant han med millioner av norske tørrfiskpenger.  

Hensynsløse mafiatopper, bestikkelser, brutal mishandling, et mislykket oljeran, horer, håndvåpen og tørrfisk fra Norge. For første gang forteller den irske svindleren James «Danger» Beirne hvordan han lurte norske banker og fiskehandlere for en formue.

– Hva trodde dere om meg? At dere skulle bli møtt av en gangster med hagle? spør han.

– Nei, egentlig ikke.

– Det første jeg tenkte, var at dere var leiemordere ...

Vi hadde ventet utenfor den uanselige gården hele dagen. Den lå langs en smal, svingete vei i utkanten av en stille landsby i Essex. Gården besto av en forkommen stall, en branntomt og et nybygd tømmerhus og var skjult bak en allé av pistrete grantrær. Om ettermiddagen kom en svart Range Rover svingende inn på gårdstunet. Sjåføren, en 70-åring med sixpence, rutete skjorte og allværsjakke, skilte seg ikke ut fra de andre bøndene og hesteoppdretterne i området. Men ansiktet var ikke til å ta feil av. Det var James «Danger» Beirne – iren som gjennom sin forbryterkarriere var blitt kalt alt fra gentlemanstyv, IRA-terrorist, Mossad-agent og narkosmugler til «The Scarlett Pimpernell from Roscommon». Han var mannen som ingen visste når dukket opp, men som alltid etterlot seg legendariske historier. De siste ryktene om «Danger» sa at han var gått under jorden med falsk identitet.

– Hvordan fant dere meg? er noe av det første han spør da han ruller ned bilvinduet.