Visuell knockout

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Boksefilmer som både er vakre, sjarmerende og morsomme, er sjelden vare. Denne er attpåtil fra Finland.

Når finnene stiller i Cannes med en boksefilm, er det ikke akkurat «The Champ», «Million Dollar Baby», «The Fighter» eller «Raging Bull». For denne oksen er ikke rasende, han er forelsket. Vinneren av fjorårets Un Certain Regard-program er morsom, litt vimsete, stillferdig og usedvanlig lekker og sterk visuelt; den er filmet på 16 millimeter i svart-hvitt, og det bevisste forholdet til lys og skygge kan få selv en prosaisk boksegarderobe til å se flott ut.

For tykk

«Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv» er basert på livet til virkelighetens Olli Mäki, som sommeren 1962 hadde kvalifisert seg til tittelkampen i VM i fjærvekt. Den store dagen når han skal møte amerikaneren Davey Moore i ringen, nærmer seg. Men Olli (Joonas Saartamo) er ikke nevneverdig berørt av oppstyret og forventningene til kampen som skal stå på hjemmebane; han er forelsket og sliter voldsomt med å komme ned i matchvekt, begge deler til managerens store fortvilelse.

Fakta: «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv»

Finland 2016, regi Juho Kousmanen

Originaltittel «Hymyilevä mies», spilletid 92 minutter, sensur 6 år, norsk premiere 21. april

Med Oona Airola, Joonas Saartamo, Jarkko Lahti, Eero Milonoff, Olli Rahkonen og flere

Det er kanskje ikke så spennende hvordan det hele ender; handlingen i store strekk får plass i et fingerbøl. Olli er en idrettsmann som vant det europeiske mesterskapet i fjærvekt som amatørbokser i 1959, men når alles blikk er rettet mot ham, trekker han på skuldrene av ambisjonene. Han vil heller være kjent som bakeren fra Kokkola, for det er baker han er, fly drage og vimse med sin nye forelskelse enn å sette seg i badstuen for å slanke seg og trene til kampen.