Le Wonderboy. Fra en relativt anonym tilværelse som embedsmann har Emmanuel Macron stormet frem til å bli knepen favoritt i det franske presidentvalget, som innledes søndag. Foto: Eric Feferberg/AFP/NTB Scanpix

Emmanuel Macron – wonderboy og knepen favoritt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Møst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Frisk og fersk. Ikke høyre, ikke venstre, bare noe han kaller «progressiv». Kan fenomenet Emmanuel Macron vinne frem i et Frankrike som bobler av politikerforakt?

Det er bare noen uker siden det meste så greit ut for Emmanuel Macron (39). Han var det ferske fjeset franskmennene etterspør ved presidentvalget som innledes søndag, og et tydelig, utadvendt proeuropeisk alternativ til den mørke, innadvendte nasjonalismen Marine Le Pen står for. Det virket ikke spesielt risikabelt å spå at de to ville gå videre til andre valgomgang, der Macron ville bli båret frem ikke bare av egne tilhengere, men også av alle dem kan leve med et hvilket som helst politisk dyr i Elyséepalasset, bare ikke en høyrepopulist. Det kan bli en type valg der mange holder seg for nesen når de stemmer, slik kommunistpartiet har sagt det vil gjøre dersom finalen står mellom Macron og Le Pen.

Men på vei til valglokalene regner det på Macrons parade. Ifølge meningsmålingene har han på noen få øyeblikk fått ubehagelig konkurranse av Jean-Luc Mélenchon, en eks-trotskist med formidable talegaver som vil ha Frankrike ut av EU og Nato, dyrker Venezuelas tidligere diktator Hugo Chávez og vil innføre 100 prosent skatt på de høyeste inntektene. Selv den skandaliserte François Fillon – høyrekandidaten som skal ha gitt familiemedlemmer fiktive jobber på skattebetalernes regning – er tilbake fra dødsskyggenes dal, med fremgang på meningsmålingene. Plutselig er Emmanuel Macron bare én av fire kandidater som alle må antas å ha reell sjanse til å seire i et valgdrama som kan bli avgjort av tilfeldigheter.

Men hvor kom han fra, egentlig?

Fakta: Emmanuel Macron

Født: 1977 i Amiens, Frankrike.

Familie: Gift i 2007 med sin fransklærer på gymnaset, Brigitte Trogneux (født 1953), ingen barn.

Utdannelse: Filosofi ved Nanterre-universitetet og offentlig administrasjon ved Sciences Po. Uteksaminert fra eliteskolen École nationale d'administration 2004.

Bakgrunn: Høytstående embedsmann, blant annet som leder for departementenes revisjonsorgan. Ansatt i investeringsbanken Rothschild CIE i 2008. Rådgiver for sosialistpartiets presidentkandidat François Hollande i 2010, blir med i Hollandes stab etter valget. Utnevnt til minister for økonomi og industri i 2014. Forlater regjeringen i 2016 og danner sitt eget parti, «En Marche!» (Fremad!).

Aktuell: Knepen favoritt ved presidentvalget som innledes 23. april.

Gammel bagasje