Tatt av NU. – For fem år siden ville alle som kjente meg forbundet meg med musikk. I dag er det nesten ingen av vennene mine som vet at jeg kan spille, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.  

Ønsker seg oljefritt Lofoten i 50-årsgave

Tekst
Foto

Natur og Ungdom runder 50, og leder Ingrid Skjoldvær (23) fortsetter å bore inn budskapet: La oljen ligge!

– I fjor hadde jeg møte med Arbeiderpartiets programkomité om landsmøtet og spilte inn at de måtte vedta oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg sa at vi burde få det i 50-årsgave. Da fikk jeg bare til svar: «Jeg håper ikke dere har tenkt å ha jubileumsfesten den dagen.» De tenkte at vi kom til å tape, sier Ingrid Skjoldvær.

Denne helgen går Natur og Ungdoms årskonferanse «La olja ligge» av stabelen. Lørdag arrangeres det folkefest på Youngstorget mot oljeboring. Etterpå er det fest – Natur og Ungdom runder 50 år. Stemningen er vanskelig å forutsi. Da de fikk stoppet oljeleting i 2011, ble den da 17 år gamle musikklinjeeleven så glad at hun troppet opp på skolen i bunad og ble svartelistet av russen for det. Snart kan det bli tårer, hvis Arbeiderpartiet bestemmer seg for å ville åpne for oljeleting i Lofoten.

– Vi skal feire uansett.

Fakta: Ingrid Skjoldvær

Alder: 23 år.

Stilling: Leder i Natur og Ungdom.

Bakgrunn: Fra Sigerfjord i Vesterålen.

Aktuell: Demonstrerer for et oljefritt Lofoten, Senja og Vesterålen samme dag som Arbeiderpartiets landsmøte går av stabelen og Natur og Ungdom feirer 50 år.

Det jobbes hektisk i de slitte kontorlokalene i Torggata. Skjoldvær skjenker mer kaffe og setter opp et av de store vinduene i tredje etasje. På skrivebordet ligger fullkornkjeks og en banan. En av kollegene har et forelegg fra politiet hengt opp på korktavlen, nærmest som et diplom. I et rom sitter en jente uten økonomiutdannelse bøyd over regnskapet på 13 millioner.