Tung litteratur. Vivi Haraldseid fra øya Drønen får hjelp av datteren Hilde Haraldseid til å bære en kasse ferdigleste bøker ombord i bokbåten, som ligger til kai ved Rostøy.  

Det flytende biblioteket

Tekst

Vil du få varsel hver gang Cecilie Enger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Austevoll

«Epos» er en unik båt som seiler under litterært flagg.

Første gang Reidun Drønen gikk ombord i bokbåten, var i 1960. Da var hun 14 år, og folk på de veiløse øyene i Austevoll kommune var avhengig av båten for å låne alt fra Agnar Mykles beretninger om Ask Burlefots liv i Bergen til detektiv Nancy Drews jakt på en mystisk skiløper.

Bokbåten var den gangen et nytt tilbud til folk på Vestlandet som ikke så lett hadde tilgang til bibliotek. Siden har den holdt seg flytende, til tross for stadig flere broer, tunneler og veier, til tross for at voksne og barn langs ruten i dag laster ned e-bøker, bestiller bøker på nettet eller ser filmer på Netflix – og til tross for trusler om nedleggelse og budsjettkutt.

– At bokbåten legger til kai, er en av få ting som er uforandret. Det i seg selv er verdifullt, sier Drønen, tar tak i rekkverket og går over landgangen til «Epos».

Hjelpende ånd. Reidun Drønen lånte bøker fra bokbåten første gang i 1960 og har gått ombord i alle år siden. Bokbåtens bibliotekar Sigrid Furnes synes hun har drømmejobben.  

Eksotiske farvann