Alt varer og går over

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bjørn Gabrielsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Judith Hermanns stille fortellinger er sprengfulle av kull, kvist, sykdommer og liv.

En mur. Judith Hermanns «Lettiparken» beskriver hvordan vi hele tiden butter mot uoverstigelige hindre på vei mot tilhørigheten med andre. Foto: Juergen Bauer/Pelikanen Forlag

Judith Hermanns stille fortellinger er sprengfulle av kull, kvist, sykdommer og liv.

En gutt som har mistet moren sin, hjelper naboene med å bære kull. En kvinne mister sin beste venninne og ender opp med å ta hånd om sin venninnes mor, som hun tidligere har omtalt som «ond». En etterkommer av tyske flyktninger i Boston er pensjonert øyelege, skriver romaner på tysk. Judith Hermanns fortellinger kan handle om nesten hva som helst, men leseren er aldri i tvil om at de leser en Hermann-novelle.

Vanlige uvanlige mennesker

En tabloid måte å beskrive Hermann på er som en «europeisk Alice Munro». Som hos Munro, skaper Hermann en umiddelbar, men kjølig intimitet mellom leser og novellenes hovedpersoner. Og som hos Munro, er ofte fortellingene lagt til så trivielle åsteder, med så beskjeden dramatikk, at hadde hendelsene utspilt seg i virkeligheten, ville en forbipasserende ikke nødvendigvis trodd det var verdt å skrive om. Men der Munro holder seg til hjembyen i Canada, kan Hermann plutselig bevege seg til Odessa eller Moskva. Stort sett holder hun seg allikevel i navnløse steder som kan være småbyer eller i utkanten av metropoler. Intuitivt gjetter leseren seg til at handlingen i disse novellene utspiller seg i Tyskland, men av og til får man små hint om at dette ikke er tilfelle.

Fakta: Judith Hermann

«Lettiparken»

Fortellinger

Oversatt fra tysk av Sverre Dahl

Pelikanen, 156 sider

Høre til