Knausgård ser på Munch

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bjørn Gabrielsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

I «Så mye lengsel på så liten flate» er Karl Ove Knausgård seg selv lik. Men Edvard Munch blir ny.

Trærne på Ekely. Edvard Munch «Knudrete trestamme i snø», 1923. Foto: Munchmuseet

I «Så mye lengsel på så liten flate» er Karl Ove Knausgård seg selv lik. Men Edvard Munch blir ny.

«Så mye lengsel på så liten flate» er en bok av Karl Ove Knausgård om Edvard Munch. Men la oss først snakke om noe annet. La oss snakke om kamerunsk øl og Google Glass.

Kamerunsk øl tar forbrukeren, ifølge antropologen og forfatteren Nigel Barley, rett fra edru tilstand til dundrende bakfyll «uten noe mellomstadie av beruselse». Multimediabrillene Google Glass ble avertert i årevis som neste stadie i den komplette digitaliseringen av vår hverdag, men kort tid etter lanseringen ble de trukket tilbake, og satsingen fremsto umiddelbart som håpløst gammelmodig.

Fakta: Karl Ove Knausgård

«Så mye lengsel på så liten flate»

En bok om Edvard Munchs bilder

245 s., Oktober

Veien fra forventning til nederlag og glemsel kan altså være kort, knapt med en enkelt synkope mellom ytterpunktene, og hvem har vel ikke følt at ens eget livsløp kan se ut til å følge samme rute.

Og slik kan også kunstopplevelser være. Man vet hva man skal se. Etterpå har man sett det. Men hva skjedde i øyeblikket i midten? Selv i de tilfeller der opplevelsen faktisk kan karakteriseres som en suksess, der man faktisk ble grepet, der man faktisk følte en form for innsikt eller slektskap, selv slike opplevelser er umulige å spikre fast hvis man ikke har ord å beskrive opplevelsen med.