– Mange unge i dag lever med sterke inntrykk, mye kaos og bekymringer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen Tveitereid publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Kristiansand/Lillesand

Etter at moren døde, klarte ikke Fagforbundets Mette Nord å fullføre videregående. Det tapte året har hun tatt igjen –og vel så det.

 

Etter at moren døde, klarte ikke Fagforbundets Mette Nord å fullføre videregående. Det tapte året har hun tatt igjen –og vel så det.

Vinden er kald, denne 1. mai. Men Mette Nord har ulltrøye innerst. Hun har vært ute en vårdag før, lar seg ikke lure av strålende sol. Hun har frakk og et rødt skjerf, men lave sko, de er skinnende blanke, hun roter rundt i vesken, den inneholder til og med Compeed-plaster, sånn i tilfelle.

– Det er når du ser i en dameveske du forstår at livet er mer enn penger, sier hun, mens Internasjonalen blåses i gang av Vennesla musikkorps.

Hun holder den venstre snoren i Fagbevegelsens fane. Hun vekker ingen oppsikt, det er få som snakker til henne i Kristiansands gater, rett før toget starter. Men hun er dagens hovedtaler, og introduseres med en karakteristikk fra VG: Mette Nord, landets minst kjente mektige kvinne.

En hjelpepleier fra Porsgrunn. En bestemor som strikker til barnebarna. Med kraftuttrykk som kjære vene. Avbrøt videregående skole, men tok husmorskolen, den siste generasjon som gjorde det.

Fakta: Mette Nord

Alder 58

Sivilstatus Gift. Har to voksne barn, tre voksne «bonusbarn» og flere barnebarn.

Bakgrunn Hjelpepleier, tillitsvalgt, leder i Helse- og sosialforbundet i Telemark, nestleder i Fagforbundet i Telemark, vararepresentant på Stortinget, statssekretær på Statsministerens kontor (i ni måneder under Stoltenberg II-regjeringen).

Stilling Leder det største LO-forbundet, Fagforbundet, med 356.000 medlemmer fra over 100 ulike yrkesgrupper i det offentlige.

Aktuell LO-kongress neste uke.