Lukten av mannesvette

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bjørn Gabrielsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En anleggsarbeider ser fødselen av en elgkalv. «Den hvite elgen» er nok en unik roman fra Adelheid Seyfarth.

Språkøre. Adelheid Seyfarths forfatterskap har alltid vært tett knyttet opp til det språklige. Så også i hennes fjerde bok, «Den hvite elgen». Foto: Aschehoug

En anleggsarbeider ser fødselen av en elgkalv. «Den hvite elgen» er nok en unik roman fra Adelheid Seyfarth.

Grovt sett er det to måter å skildre arbeiderklassen i norske distrikter. Man kan gjøre et nummer av at det henger Wunderbaum i bilspeilet. Eller man kan gi blaffen. Metodene avslører ikke nødvendigvis forfatternes opphav, og den ene stilen fører ikke automatisk til bedre bøker enn den andre. Men noen forfattere forklarer og eksotiserer og analyserer for leseren. Andre forfattere bryr seg bare ikke. De putter deg i førersetet, og da har både de og du andre ting å gjøre enn å glo på juggel på innsiden av kupeen.

Adelheid Seyfarth tilhører siste kategori.

Fakta: Adelheid Seyfarth

Den hvite elgen

315 s. Aschehoug

På jobb

«Den hvite elgen» handler om en Robert Langberget som jobber på anlegg i Oslo. Dette er ikke en løsning han er tilfreds med, for å si det forsiktig. Hans frustrasjon når han passerer Furuset på E6 på vei fra hjemstedet, tidlig i boken, er ikke utpenslet for å gjøre den lettere forståelig – til gjengjeld føler leseren på den selv.