– Jeg har tro på menneskets talent for å forstå hverandre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jens M. Johansson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Orhan Pamuks far rotet bort familieformuen. Slikt blir det nobelprisvinnere av.

 

Orhan Pamuks far rotet bort familieformuen. Slikt blir det nobelprisvinnere av.

– Lyden av en landgang som blir trukket om bord.

Han lener seg ørlite gran frem i stolen.

– Bare jeg hører den, så følger straks et helt klart minne fra da jeg var liten. Menneskene som står i varmen og venter ved Bosporos for å dra ut til strendene på øyene utenfor kysten. Jeg trenger bare å høre lyden av metallhjulene som skraper mot betongen, så står jeg der igjen. For meg er det en unik lyd for Istanbul, som de syngende stemmene til gateselgerne som forsøker å lokke til seg kunder.

Orhan Pamuk smiler, ikke nødvendigvis vennlig, heller av de uskyldige minnene.

Fakta: Orhan Pamuk

Alder 64 år.

Sivil status Samboer med Aslı, har en datter fra et tidligere ekteskap: Rüya.

Stilling Forfatter.

Bakgrunn Gikk på engelskspråklige Robert College i Istanbul og tok en grad i journalistikk. Studerte så ved Fakultetet for arkitektur i Taşkışla, men avbrøt. Debuterte som forfatter i 1982, året han ble 30. Boken ble en bestselger i Tyrkia, men internasjonalt slo han for alvor gjennom med «Svart bok», som han ga ut i 1990. Han er oversatt til 63 språk og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2006.

Aktuell I Norge i anledning sin nye bok, «Kvinnen med rødt hår», samt for å åpne utstillingen «The Art of Fiction» på Historisk museum i Oslo, produsert i samarbeid med Pamuk og museet han åpnet i Istanbul i 2012: Uskyldighetens museum. Tirsdag hadde også Film fra sør norsk premiere på dokumentarfilmen «Innocence of Memories», et samarbeid mellom Pamuk og den engelske filmskaperen Grant Gee.