– Jeg har tro på menneskets talent for å forstå hverandre

Tekst
Foto

Orhan Pamuks far rotet bort familieformuen. Slikt blir det nobelprisvinnere av.

 

Orhan Pamuks far rotet bort familieformuen. Slikt blir det nobelprisvinnere av.

– Lyden av en landgang som blir trukket om bord.

Han lener seg ørlite gran frem i stolen.

– Bare jeg hører den, så følger straks et helt klart minne fra da jeg var liten. Menneskene som står i varmen og venter ved Bosporos for å dra ut til strendene på øyene utenfor kysten. Jeg trenger bare å høre lyden av metallhjulene som skraper mot betongen, så står jeg der igjen. For meg er det en unik lyd for Istanbul, som de syngende stemmene til gateselgerne som forsøker å lokke til seg kunder.

Orhan Pamuk smiler, ikke nødvendigvis vennlig, heller av de uskyldige minnene.

Fakta: Orhan Pamuk

Alder 64 år.

Sivil status Samboer med Aslı, har en datter fra et tidligere ekteskap: Rüya.

Stilling Forfatter.

Bakgrunn Gikk på engelskspråklige Robert College i Istanbul og tok en grad i journalistikk. Studerte så ved Fakultetet for arkitektur i Taşkışla, men avbrøt. Debuterte som forfatter i 1982, året han ble 30. Boken ble en bestselger i Tyrkia, men internasjonalt slo han for alvor gjennom med «Svart bok», som han ga ut i 1990. Han er oversatt til 63 språk og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2006.

Aktuell I Norge i anledning sin nye bok, «Kvinnen med rødt hår», samt for å åpne utstillingen «The Art of Fiction» på Historisk museum i Oslo, produsert i samarbeid med Pamuk og museet han åpnet i Istanbul i 2012: Uskyldighetens museum. Tirsdag hadde også Film fra sør norsk premiere på dokumentarfilmen «Innocence of Memories», et samarbeid mellom Pamuk og den engelske filmskaperen Grant Gee.