Sexisme, råskap og nådeløshet – snart kan det være Uber og ut

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kjetil Lyche publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
San Francisco

Omstridt. Travis Kalanick er sjef for verdens mest verdifulle oppstartsselskap, Uber. Selskapet startet som en luksustjeneste for limousiner, men går nå etter taxibransjen verden over. Foto: Julie Glassberg/The New York Times/NTB Scanpix

Arroganse, paranoia og nådeløshet, sexisme, kjendiser og ufattelig rikdom har gjort Travis Kalanick i Uber til Silicon Valleys største stjerne. Nå kan alt rakne.

Tirsdag denne uken: Tidlig på formiddagen glir en av de fotogene trikkene langs San Franciscos paradegate Market Street opp fra den idylliske sjøsiden, forbi luksushoteller og skyskrapere før den nærmer seg området for byens rådhus og en samlingsplass for mange av byens hjemløse og rusmisbrukere. Litt lenger opp i gaten kjører trikken forbi Twitters hovedkvarter, noen meter senere forbi Ubers.

Der er det innkalt til allmøte. Styremedlem Arianna Huffington forteller om tiltakene som enstemmig ble vedtatt under et syv timer langt styremøte i Los Angeles to dager tidligere. En rapport utarbeidet av USAs tidligere justisminister Eric Holder viser et selskap som har langt større problemer enn voksesmerter. Det er en ukultur, fra toppledelsen og ned. Sexisme, råskap og nådeløshet.

Huffington ble hentet inn som første kvinnelige styremedlem i april i fjor og presenterer det nye styremedlemmet, Wan Ling Martelleo, for de ansatte. Hun er sjef for Nestlé i Asia og Afrika og eneste kvinnelige styremedlem i den kinesiske internettkjempen Alibaba.

Enkelt. Uber er en app født inn i smartmobilens tid. Man trykker på en knapp, og nærmeste Uber-sjåfør kommer og plukker deg opp takket være gps. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/NTB Scanpix

– Det finnes en mengde data som viser at når det først er én kvinne i et styre, er det mye større sjanse for at det kommer en kvinne til, sa Huffington.