– I dag er politikk blitt fullstendig komisk. Bare ikke veldig morsomt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Madrid

Skuespiller Joseph Fiennes fra vårens mest omtalte tv-serie frykter for demokratiet. Men skylder ikke bare på Trump.

Patriark. Skuespiller Joseph Fiennes' gjennombruddsrolle var som William Shakespeare i «Shakespeare in Love». Rollefiguren hans i tv-serien «The Handmaid's Tale», Fred Waterford, er en slags forsørger og overgriper på samme tid. – De fleste som blir ruset på makt, mister noe av seg selv, sier han til DN. Foto: Henny Garfunkel/Redux/NTB Scanpix

Skuespiller Joseph Fiennes fra vårens mest omtalte tv-serie frykter for demokratiet. Men skylder ikke bare på Trump.

USAs visepresident Mike Pence karakteriserer seg som først og fremst kristen. President Donald Trump rygger kraftig i viktige internasjonale klimaspørsmål, vil sette en stopper for abort og gjøre livet surt for homofile.

Helt virkelighetsfjernt er altså ikke lenger det kristenfundamentalistiske diktaturet i det dystopiske landskapet Gilead i Margaret Atwoods roman «The Handmaid’s Tale» fra 1985, som er blitt tv-serie på HBO Nordic. Den ekkelvakre verdenen i New England på USAs østkyst føles så fordums at det nesten blir science fiction. Her opplever man totalovervåkning, tortur og kvinneundertrykkelse side om side med Uber, mobiltelefoner og saltet karamelliskrem. For det var nær fremtid, vår nåtid, den kanadiske forfatteren beskrev så bemerkelsesverdig fremsynt for 30 år siden.

– Når det kommer til menneskets natur, totalitære regimer, autoriteter og ulikheter i samfunnet, har denne historien vært aktuell siden utgivelsen. Men det som for relativt kort tid siden var spekulativ fiksjon, har på mange måter nærmet seg virkeligheten mer enn noensinne, sier den britiske skuespilleren Joseph Fiennes (47).

I serien «The Handmaid's Tale», som Rolling Stone Magazine kaller «den mest iskalde tv-serien i Trump-æraen», gir Fiennes seerne gåsehud som offiser Waterford.

Fakta: Joseph Fiennes

Alder 47 år.

Stilling Skuespiller.

Bakgrunn Vokste opp i Sør-England med fotograf-far og forfatter-mor. Fire av fem søsken jobber innen kunst og kultur. Mest kjent for å spille den unge William Shakespeare i «Shakespeare in Love» (1998) med Gwyneth Paltrow.

Aktuell Spiller den mannlige hovedrollen Fred Waterford i tv-serien «The Handmaid’s Tale», en adaptasjon av Margaret Atwoods dystopiske novelle fra 1985. Siste episode av sesong én sendes på HBO Nordic 14. juni. En sesong to er bestilt.