Hemmelighetskremmeren i Silicon Valley

Tekst

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Mannen med løsningene. Joe Lonsdale (i midten), som deltok på Oslo Freedom Forum for å snakke om prosjektet «Tech mot korrupsjon», hilser her på Alex Gladstein, strategidirektøren i Human Rights Foundation, stiftelsen bak arrangementet i Oslo.  

Joe Lonsdale ble milliardær av å lage søkemotorene til NSA og CIAs overvåkningssystemer. I disse dager rulles teknologien fra selskapet han grunnla, ut i Norge.

Den amerikanske tech-entreprenøren og investoren Joe Lonsdale (34) tilhører øverste sjikt av Silicon Valleys unge meritokrati. Han nevnes gjerne i samme åndedrag som Twitter-grunnlegger Jack Dorsey og Paypal-grunnlegger Peter Thiel, men til forskjell fra sistnevntes tjenester, som henvender seg til massene, har Lonsdale gjort big business på det stikk motsatte: teknologi som færrest mulig skal kjenne til – og enda færre ha tilgang til.

Selskapet han var med på å grunnlegge, Palantir, er i dag et av Silicon Valleys mest suksessrike, men også minst kjente. På bare 12 år er det blitt hoffleverandør til sikkerhet- og etterretningstjenester over hele verden, med amerikanske NSA, CIA, FBI og britiske GCHQ i spissen. Selskapet er nå verdt mer enn 200 milliarder kroner. Palantir er også i full fart på vei inn i Norge.

Akkurat nå jobber Lonsdale for at flest mulig skal sprette opp datasettene sine og gjøre dem kommersielt tilgjengelige. Slik vil han gjøre korrupsjon til historie, redigere menneskenes geninformasjon og utrydde myndigheters hemmelighold – kort sagt: endre verden. Investeringsbeslutningene Lonsdale tar, får avgjørende betydning for hvilken retning Silicon Valley tar i de kommende årene.

Han ble bannlyst fra ett av verdens mest prestisjefylte universiteter i ti år etter et omstridt forhold til en kvinnelig student. Utestengelsen varte helt til Joe Lonsdale selv lekket informasjon som bidro til å få ham ut av en av de mest høyprofilerte skandalene i Silicon Valleys historie.