IS-terroristenes dommedag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eskil Engdal publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Mosul/Qaraqosh

Kampen om den irakiske storbyen Mosul er inne i sin aller siste fase. Nå må terrorgruppen IS betale for sine groteske forbrytelser.

I dager hadde 28-årige Waed Saleh ventet på det rette øyeblikket.

Etter å ha kvittet seg med kalasjnikoven, kastet han sine tradisjonelle afghanske klær, barberte skjegget, klippet håret, fant frem en piquetskjorte og et par rene bukser. Så søkte han tilflukt i huset til noen familiemedlemmer i en av de siste bydelene som terrorgruppen Den islamske staten (IS) fortsatt kontrollerte. Jihadistene var omringet i et noen kvadratkilometer stort område av Iraks nest største by, og regjeringsstyrkene og koalisjonen kjempet seg frem kvartal for kvartal.

Etter å ha sverget troskap til IS og den selvutnevnte kalifen Abu Bakr al-Baghdadi, var den tidligere taxisjåføren blitt utstyrt med våpen og innlemmet i terrorhærens sikkerhetsstyrker. Han skaffet informasjon om den irakiske hærens informanter og tidligere offiserer. En kveld satte han og fem andre IS-krigere seg i en bil uten skilter og kjørte inn i bydelen Sangili, hvor de dro tre offiserer i det irakiske politiet og livvakten til en av byens tidligere dommere ut av hjemmene sine. Waed Saleh henrettet egenhendig alle fire – med hodeskudd. Etterpå kjørte han likene til et medisinsk senter. Senere ble han «forfremmet» til vakt ved shariadomstolen i Mosul, hvor mer enn 200 medlemmer av sikkerhetsstyrkene eller provinsregjeringen ble henrettet etter summariske rettssaker. I fronten ved den kristne byen Bartella kjempet han mot den kurdiske peshmerga-styrken, deretter fulgte han terrorhæren fra nabolag til nabolag i Mosul. Der så han stadig flere av sine egne falle.

I motsetning til sine omringede og desperate våpenbrødre, var han ikke villig til å gå mot den fremrykkende irakiske hæren og den sikre død. Da hæren 10. juni frigjør bydelen Zanjili, blander han seg umerkelig med familiene som løper mot friheten, dem som kommer haltende på stokker eller slepende på utmagrede unger og som kaster seg til marken eller rundt halsen på befrierne. Å blande seg med disse var den eneste måten han kunne unnslippe de nådeløse rettsprosessene som allerede var innledet mot IS-medlemmer i Irak.

Mørke utsikter. En mistenkt IS-soldat i det føderale politiets varetekt. To vitneutsagn er nok til å få IS-medlemmer dømt til minst 15 års fengsel.

Attentat. En soldat fra det føderale politiet slukker en brann i en av troppenes baser i Mosul. Brannen ble påsatt av en IS-terrorist som kom seg inn i bygningen.

Fanget. Han ble tatt til fange i mars i år og beskyldt for å kjempe for IS. Nesten 400 IS-soldater er arrestert av politiet, hæren og lokale militser de tre siste månedene i Mosul.

13